Ambasador Egipta posetio muzej “Ras” i Kulturni centar

Ambasador Egipta posetio muzej “Ras” i Kulturni centar

Ambasador Egipta Amr Alguvejli posetio je u Novom Pazaru i najvažnije kulturne institucije.  I u muzeju “Ras” i u Kulturnom centru pokazao je zadovoljstvo zbog onog što je video i iskazao  interesovanje za saradnju ustanova kulture iz ovog kraja sa onim u njegovoj zemlji.

“Svakako da su posete ovakvih zvaničnika velikih država, velikih civilizacija, velikih zemalja… muzeju kao instituciji, koja čuva istoriju, kulturu i tradiciju Novog Pazara, nama izuzetno značajne i bitne”, kazao je direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin.

Egipatski diplomata preneo je svoja iskustva iz zemlje koja ima najviše muzeja.

“Sada radimo na jednom od novih nalazišta i jednom novom muzeju, koji će koštati oko milijardu dolara. I on je poseban. Odnosiće se na jedan narod. Prošle godine otvorili smo muzej  sa brojnim znamenitostima, koje svedoči od jednog važnog perioda do danas. Ministarstva turizma i muzeja su zajedničkim snagama ostvarila kod nas posebne rezultate“, kazao je Alguvejli.

Ambasador je obiša i Kulturni centar gde je najpre razgovarao sa direktorom Huseinom Memićem i njegovim saradnicima. Potom su zajedno otvorili  izložbu reprodukcije umetničkih dela iz oblasti arapske kaligrafije, ali i dela primenjene umetnosti egipatske kulture.

„Mi smo razgovarali pre dolaska u galeriju o nekim budućim projektima, koji bi mogli da se realizuju u  skorijoj budućnosti. Siguran sam da ćemo uskoro imati još zanimljivih dešavanja možda u oblasti filma, a možda opet u galeriji.  Možda i mi iz Novog Pazara i Sandžaka odemo u Egipat i predstavimo se nekom našom izložbom i nekim našim projektom“, istakao je Memić.

„Nema jasnijeg jezika među ljudima, medju nacijama od jezika kulture. Imao sam čast da vidim vaše bogatstvo koje imate u muzeju, istkao je  ambasador.

Izložbi kaligrafskih dela, koja prestavljaju neverovatnu kombinaciju originalnosti i savremenosti, prisustvovao je i gradonačelnik Nihat Biševac,  a ovi radovi biće dostupni Novopazarcima u naredne dve nedelje.

RUBRIKE
Podeli