Završena vežba Vojske Srbije na Pešteri

Završena vežba Vojske Srbije na Pešteri

Na poligonu „Pešter“ kod Sjenice, danas je, uz učešće 2.300 pripadnika Vojske Srbije održana združena taktička vežbe s bojevim gadjanjem „Munjeviti udar 2021“, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta KFOR-a na Kosovu.

Vežbu su izvele jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i orudja, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Vojnicima je posle završnog dana vežbe, koja je uz učešće 15.000 vojnika počela 15. juna na više lokacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao zbog „fantastično izvedene vežbe“.

„Snaga naše Vojske biće uvećena u narednih devet meseci, a to pokazuje i ekonomsku snagu države“, rekao je Vučić i najavio nastavak vojnog opremanja i kupovinu bespilotnih letilica.

Ponovio je da Srbiju „ne interesuju nikakvi ratovi niti sukobi“, već da jača vojsku radi odbrane, te zahvalio i komandantu KFOR-a što je prisustvovao vežbi.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je na vežbi na Pešteri bilo 11 aviona „MIG-29“ od koji je osam upotrebilo rakete i rekao da je bilo angažovano i deset aviona „orao“, kao i četri aviona G 4, a učestvovali su i modernizovani tenkovi T72 i M 84.

Vežbi su prisustvovali i veterani s Košara i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

 

 

 

CATEGORIES
Share This