Za brucoše DUNP i IUNP počela nova akademska godina (video)

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) danas je za brucoše osnovnih i integrisanih akademskih studija, organizovao svečani prijem u holu te ustanove. Preko 700 brucoša danas je svečano dobilo indekse Državnog univerziteta u Novom Pazaru, te će oni već sutra započeti akademsko školovanje na toj visokoobrazovnoj ustanovi. Podela indeksa brucošima izvršena je i na Internacionalnom univerzitrtu u Novom Pazaru (IUNP), koji su upisali osnovne akademske studije na ovom univerzitetu, a upis studenata traje do 5. novembra.

Vršilac dužnosti rektora Dragoslav Šumarac poručio je novim studentima da su odabrali najbolji univerzitet, te se od njih traži da redovno idu na  predavanja i ozbiljno se posvete učenju.

“Čuveni Albert Ajnštajn je rekao da je u svakom uspehu 90 odsto rada i 10 odsto talenta. Vi pripadate generaciji, koja je zbog pandemije korona virusa, imala dosta časova na daljinu, pa na studijama treba da učinite dodatne napore”, kazao je Šumarac.

Nakon dodele indeksa, brucoši su imali priliku da upoznaju svoje profesore. Ovo je 17. generacija studenata Državnog univerziteta, a nastava za studente ostalih godina počeće sledećeg ponedeljka.

Pored DUNP i na Internacionalnom univerzitrtu u Novom Pazaru (IUNP) izvršena je podela indeksa brucošima, koji su upisali osnovne akademske studije na ovom univerzitetu, a upis studenata traje do 5 novembra.

“Danas je zapravo počela akademska godina 2022/2023 na našem univerzitetu, tako da očekujemo veliki broj studenata, i očekujemo skok u odnosu na prošlu godinu, kada je u pitanju upis brucoša i svakako studenata ostalih godina, koji će narednih sedmica upisivati godinu”, kaže šef kabineta rektora Haris Zogić.

Uprkos velikoj inflaciji IUNP je zadržao istu visinu školarine na svim nivoima, na osnovnim, master i doktorskim studijama.

“Zadržali smo isti nivo školarine, i ono što se posebno možemo pohvaliti, jeste, da smo, ove godine dodeili veliki broj stipendija, zapravo, trenutno obrađujemo aplikacije svih studenata koji su predali za stipendije. Dakle, što iz našeg univerzitetskog fonda, što ih fondova naših donatora i partnera sa kojima sarađujemo, ali smo gledali da na najbolji moguići način olakšamo studentima studiranje na ovom univerzitetu, ističe šef kabineta rektora IUNP.

Kako bi studenti imali pravo na stipendije, morali su zadovoljiti određene kriterijume, kazali su sa ovog univerziteta.

“Stipendije smo dodeljivali po raznim kriterijumima, pre svega je to bio uspeh, odnosno broj poena ostvaren na prijemnom ispitu, zatim uspeh studenata koji su već odmakli u studiranju, dakle uspeh iz prethodnih godina, uspeh iz srednje škole, socijalne kategorije, naglasio je Zogić.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je, da je u petak potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih kredita i stipendija sa 8.400 na 13.000 dinara.

Aiša Alić

RUBRIKE
Podeli