Upriličena Svečana akademija u povodu 30 godina Mešihata

Upriličena Svečana akademija u povodu 30 godina Mešihata

U povodu 30 godina od osnivanja Mešihata večeras je na Fakultetu za Islamske studije upriličena Svečana akademija, objavljeno je na sajtu ove verske institucije.

Skup je učenjem Kur’ana Časnog otvorio kurra hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin, nakon čega je emitiran dokumentarni film u kojem je prikazan nastanak i razvoj Mešihata.

Prisutne je na početku u ime domaćina poselamio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je svoje obraćanje posvetio rahmetli muftiji Muameru ef. Zukorliću.

„Posebno želim istaći još uvijek živo sjećanje u meni koje se konstantno regeneriše, koje je, slobodno mogu reći, uvijek svježe – sjećanje na prvog predsjednika Mešihata, intelektualca, velikana od Mašrika do Magriba, naučnika, lidera, retoričara, izuzetnog političara, velikog vjernika, borca lavljeg srca do posljednjeg daha, koji posta simbol blaga Bošnjaka muslimana u XXI stoljeću, s tugom u srcu i neizmjernim ponosom u prsima, na mog brata i duhovnog prijatelja, rhm. muftiju akademika Muamer ef. Zukorlića, kojem posvećujem ovo obraćanje.“ , rekao je Dudić.

Muftija Dudić istakao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodnom periodu, kratko analizirajući napredak ustanova čiji je Mešihat osnivač.

“ Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvijezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore i uspostavila sistem ustanova. Posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta, gdje se s vrela Istine napajaju naraštaji koji slobodno i dostojanstveno, bez kompleksa i osjećaja niže vrijednosti, stupaju na scenu i već obnašaju ozbiljne funkcije u Zajednici i društvu općenito. Ponosni smo i na naš humanitarni sektor, već sada u svijetu respektiran i pouzdan – Centar za humanitarni rad Hajrat, koji čini dobro i omogućava svim vjernicima i dobrim ljudima da preko njega čine dobra i stiču velike sevabe. Također, medijski sektor od jedinog printanog medija koji izlazi u kontinuitetu više od dvije i po decenije – Glasa islama, preko Refref radija – najslušanijeg u regionu, do televizije Sandžak. Isto tako, naš biser El-Kelimeh, koji je uspio nametnuti se za vodećeg izdavača vjerske i nacionalne literature. “ , dodaje on.

Dodao da Mešihat iz dana u dan predano radi na unapređenju Zajednice.

„U konstantnoj smo izgradnji, pa svjedočimo velikim gradilištima na Muškoj medresi u Novom Pazaru, Ženskoj medresi u Sjenici, islamskim centrima u Brodarevu, Tutinu, ali i u Novom Sadu i na prostoru cijele države gdje žive naši muslimani i imaju potrebe za infrastrukturom, a u planu je Preševo i Bujanovac. Graditelji smo i time se ponosimo, svjesni da tako budućim generacijama ostavljamo velike vakufe u nasljedstvo, ali ih i podučavamo da budu graditelji mira, suživota, tolerancije, da vole i njeguju svoje, a poštuju tuđe. “ , rekao je Duduć.

Muftija Dudić i reisu-l-ulema Kavazović uručili su posebno priznanje na ime rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića za doprinos osnivanju, radu i razvoju Mešihata, njegovim roditeljima hadži Mehdiji i hadži Nurki, kao i najstarijem sinu Usami Zukorliću, narodnom poslaniku i potrpedsjedniku Skupštine.

Priznanja za doprinos osnivanju, radu i razvoju Mešihata tokom proteklih 30 godina su dobili:

  • Hajro ef. Tutić, dugogodišnji predsjednik Sabora i saradnik rahmetli muftije Zukorlića
  • Muhamed Fetić, član Inicijativnog odbora
  • Enes Zukorlić, član Inicijativnog odbora, u čijem odsustvu je priznanje primila njegova ćerka hafiza Emina Zukorlić.
  • Ramiz ef. Hamidović, član Mešihata od prvog saziva do danas
  • Samir Škrijelj, sekretar Mešihata od njegovog osnivanja
  • Jonuz Džanković, pratilac rah. muftije Zukorlića od njegovog stupanja na funkciju

 

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović tokom obraćanja uputio uputio niz važnih poruka i savjeta vjernicima u Sandžaku i Srbiji.

“ Pozivam i sve vas, svoju braću ovdje, da uložite napor i ujedinite se oko Mešihata, da postanete jedan džemat, jedna jedinstvena snaga. Uzmite Gazu za ibreta, gdje su sada oni koji su im davali verbalnu podršku. Alejkum enfusekum!Ne časite da to uradite. Tada ćemo svi osjetiti rasterećenje i dobiti novi poticaj za daljnji razvoj i unapređenje kako naše lokalne sredine, tako i društva općenito. Tako ćemo biti kadri uspješno se nositi s izazovima koji nam idu ususret. A oni su, neka znate, veliki i složeni. Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata Islamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa,oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao. Volite se, braćo i sestre,prihvatite jedni druge i brinite jedni o drugima. “ , poručuje reis dr. Kavazović.

Priznanje predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću za doprinos razvoju Mešihata tokom trodecenijskog postojanja uručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Skup je završen dovom koju je proučio muftija preševski Ragmi ef. Destani.

Skupu su  prisustvovali reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, njegov zamjenik dr. Enes ef. Ljevaković, vjerski poglavar muslimana u Sjevernoj Makedoniji hfz. Šaćir ef. Fatah, predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata IZ-e u Sloveniji mr. Nevzet ef. Porić, muftije i direktori uprave Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, ambasador Palestine g. Muhamed Al-Namura, ambasador Maroka g. Muhamed Amin Belhadž, ambasador Libije g. Muhamed Ghalbun, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata g. Ibrahim Ali Muhamed Al-Darmaki, predstavnik ambasade Kuvajta g. Dari Al-Faris, zamjenik atašea Saudijske ambasade g. Zejd bin Muhamed al Hamdan, izaslanik predsjednika Dijaneta R. Turske dr. Ali Erbaša g. Mehmet Melih Jilmaz, ulema Islamske zajednice u Srbiji, čelnici i članovi organa, rukovodioci i direktori ustanova, muftije, predvođeni domaćinom ove manifestacije, predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, porodica rahmetli muftije Muamer ef. Zukorlića: otac h. Mehdija, majka h. Nurija i sin Usama, te predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u Sandžaku.

 

Izvor: Mesihat

Foto: Mešihat

CATEGORIES
Share This