Ugljanin: Država i EU da riješe status Bošnjaka i Sandžaka!

Ugljanin: Država i EU da riješe status Bošnjaka i Sandžaka!

Osnivač Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je državu sa protestnog skupa “Za slobodu i sigurnu budućnost”, koji je ta stranka organizovala u centru Novog Pazara da do 1. juna usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudstvu i u drugim državnim organima sa strukturom stanovništva u Sandžaku.

Sa skupa je između ostalog zatraženo da se otkriju i kazne odgovorni za zločine u Sjeverinu, Kukurovićima i Štrpcima, te da se porodicama otetih i ubijenih prizna status civilnih žrtava rata.

Protestni skup počeo je učenjem fatihe za nastradale Novopazarce u saobraćajnoj nesreći, a potom i za žrtve zločina u Sandžaku. Na skupu ove partije je između ostalog negodovano je zbog činjenice da državne institucije nisu spriječile, kaznile niti osudile zločine nad bošnjacima Sandžaka.

“Pozivam predstavnike Evropske unije da dođu u Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće da razgovaramo, jer imaju obavezu da čuju naše mišljenje, probleme i zahtjeve, da riješe status Bošnjaka i Sandžaka. Mi se od 1990. godine uključili u sve državne i lokalne institucije, sve što je moglo da se uradi i da se postigne izborima, mi smo uradili, a mi smo danas i dalje na nuli”, rekao je osnivač SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Sa skupa je od Vlade Srbije i Evropske unije zatraženo da se u Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina uvrste i prijedlozi i zahtjevi Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Od države je zatraženo da Bošnjaci u Ustavu Srbije dobiju status konstitutivnog naroda, a da se Sandžaku obezbijedi status Autonomne pokrrajine.

Zatraženo je i da se prestane sa diskriminacijom i ugrožavanjem prava na život, slobodu kretanja, identitet i dostojanstvo Bošnjaka, od kako su rekli, strane srpske policije, srpskog sudstva, tužilaštva i drugih srpskih organa. Na skupu su se obratili i predsjednik Predsjedništva SDA Salih Hot, predsjednik IO Muhedin Fijuljanin te generalni sekretar stranke Ahmedin Škrijelj.

CATEGORIES
Share This