U Gradskom parku otvorena letnja scena

U Gradskom parku otvorena letnja scena

Novi Pazar dobio je letnju scenu koja ima višestruki značaj i prvenstveno će služiti građanima, ljudima iz kulture, nevladinim organizacijama, umjetnicima, mladima i svima koji nude kulturne sadržaje. S obzirom da je secna postavljena uz jedan od bedema nekadašnje stare gradske tvrđave, prostor sada predstavlja spoj bogate istorije i svetle budućnosti.

Brojni građani Novog Pazara, ljudi iz javnog i kulturnog života, uposelnici u institucijama kulture prisustvovali su svečanom otvaranju letnje scene, posebno adaptiranog prostora za održavanje kulturnih manifestaija i javnih događaja.

Okupljenima se obratio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar, Rasim Ljajić, koji je inicijator ovakvih radova na uređenju kompletnog prostora Gradskog parka. On je ukazao da je neposredno pre početka radova na uređenju letnje secne taj isti prostor bio veoma zapušten.

”Vidite na šta danas ovaj objekat liči. Ovo je jedna od najljepših letnjih pozornica u Srbiji. Posle niške kulturne scene, sigurno je ovo najznačajnija scena u kulturno-historijskom smislu, a verujem i u turističkom, kao i sa stanovišta upotrebne vrednosti ovog objekta. Svi naši kulturni radnici dobili su mesto za svoje izložbe, predstave i muzičke manifestacije. Verujem da će svakoga leta ovo biti prostor na kom će se okuljati veliki broj ljudi, tako da ovo moramo iskoristiti ne samo kao veliki istorijski objekat već i kao objekat sa velikim turističkim potencijalom“, rekao je ministar Ljajić i naglasio da aktivnosti neće stati sa uređenjem letnje scene.
”Mi nećemo stati na ovome. Zapamtite, za godinu dana Gradski park nećete prepoznti. Kao što smo rekli prošle godine da Novi Pazar nećete prepoznati i vidite koliko se danas u Pazaru radi i gradi. Gradski park, to je prostor gde će svaki turista moći da boravi skoro celi dan. Radićemo i na restauraciji prvog bedema, počinjemo sa arheološkim istraživanjima, takođe radićemo i Kulu motrilju koja je simbol grada. A kada je simbol, ona onda mora da sija u najboljem elementu“, istakao je Rasim Ljajić na otvaranju naglasivši da je potrebno rešti problem na Bezistanu, odnosno da se mora ukloniti kafana koja nije prikladna za taj prostor.

„Na više mesta će se održavati kulturni sadržaji i to će biti bogatstvo ovog grada. Nećemo stati na tome. Pravićemo još jednu pozornicu iza zgrade Gradske uprave, ona će moći da primi do tri hiljade ljudi, još jedan objekat koji ćemo pokloniti našim kulturnim radnicima i svima koji će taj prostor koristit“, rekao je potpredsednik Vlade.

Direktor Kulturnog centra, Husein Memić, najavio je različite kulturne sadržaje na ovom prostoru i izrazio zahvalnost za velelepno zdanje kakava je nova scena u ime svih kulturnih uposlenika, nevladinog sektora i svih onih koji će ubuduće koristiti ovaj prostor .

“Siguran sam da ćemo je koristiti na najbolji način i da će Novi Pazar biti ono što zapravo i jeste u poslednje dve-tri godine, grad koji neguje kulturu i jedan od gradova sa najviše kulturnih sadržaja“, rekao je Memić i podsetio da je Kulturni centar u poslednjih nedjelju dana imao 4000 posjetilaca.

“Nekada je ovaj bedem branio grad, a danas je ovaj prostor bedem kulture. Odbrana od nekulture, primitivizma, a pre svega prostor koji će služiti afirmaciji Grada Novog Pazara, koji zazuzima značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije. Naš grad je jedan od onih koji najviše ulažu u kulturu, a prema izdvajanjima iz budžeta mi smo na prvom mestu “ , rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i zahavalio se svima koji doprinose razvoju kulture.

CATEGORIES
Share This