Tanasković: Za dvadeset meseci će biti ukorićenje reke Raška, Trnavica i Jošanica

Tanasković: Za dvadeset meseci će biti ukorićenje reke Raška, Trnavica i Jošanica

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković današnjom posetom Novom Pazaru ozvaničila je početak radova na uređenju reka Raške, Trnavice i Jošanice. Vrednost ovog projekta iznosi 25 miliona evra, a očekuje se da će biti završen najkasnije za dvadeset meseci. Dok je ministar turizma i omladine Husein Memić istakao da se ovim projektom ne rešava samo problem korićenja reka, već će se nakon ovih radova takođe raditi i putevi i osvetljenje u blizini reka.

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, istakla je važnost projekta vrednog 25 miliona evra, čiji je cilj rešavanje problema tri ključne reke u Novom Pazaru – Raške, Jošanice i Trnavice.

“Ja hoću prvo da se zahvalim mom kolegi Huseinu na pozivu današnjem da zajedno obiđemo ove radove koji su zaista možda i najznačajniji za Novi Pazar u ovom trenutku pored svega šta država ulaže u Novi Pazar. Najznačajniji prosto iz razloga što u prethodnom periodu imamo jako puno nedaća koje su nam poplave donele bujični reke prošle godine se valjda probudio svaki potok kojeg nije ni bilo poslednjih četrdesetak godina sa tim u vezi projekat je izuzetno vredan ne samo finansijski vredan, a vredan je 25.000.000 eura već vredan u smislu rešavanja konkretnog problematike uređenja tri reke, njihovih korita.

“Evo danas krećemo punom parom, ono što je jako bitno za građane Novog Pazara, to je reka Trnavica koja od ponedeljka kreće da se radi paralelno, za nju treba najviše vremena. Izvođač na terenu kaže da je reka Trnavica najnepristupačniji reka za rad i u tom tehničkom delu najteža, ali ono što je nama bitno jeste da ćemo za dvadeset meseci rešiti problem koji Novi Pazar ima, kako gradonačelnik i ministar Husein kažu traje oko trideset godina, izjavila je ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković.

Naglašena je i ekološka i egzistencijalna dimenzija ovog projekta, koji će doneti olakšanje građanima i novi životni standard za celu zajednicu.

”Mislim da je to ono što je najbitnije i da je drugo treba da ostane iza nas, da gledamo kako ovim ljudima na terenu da olakšamo pomognemo. Ja se iskreno nadam da će svi građani Novog Pazara razumeti njihove potrebe, razumeti to što oni sada rade, čuvaće nadam se svoje reke, premiše je otpada u ovom rekama, to više ne sme da bude slika Novog Pazara, jer to je ono na kraju krajeva kada se dese bujice i poplave naprave veliki problem.

Tako da rešavamo ekološki i egzistencijalni problem. Mi smo ovde imali i smrtne ishode u prethodnom periodu od bujica koje su nadolazile, dodala je ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković.

Ministarka Tanasković ističe da je ponosna što je deo ovog tima i na to što su ovako brzo uspeli da sve ovo realizuju. I veruje da će u narednom viđenju imati nešto konkretno da pokažemo, šta je urađeno.

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, dodao je da je ovo dugoročno rešenje za probleme koji su mučili Novi Pazar decenijama unazad. I ističe da ovaj projekat ne samo da će rešiti pitanje korišćenja reka, već će doneti i izgradnju novih naselja, pristupnih puteva i osvetljenja.

“Ja ću iskoristiti priliku da se zahvalim mojoj koleginici Jeleni i celom jednom timu. Mi smo zadnjih godinu dana apsolutno glavna tema u našim razgovorima bile su ove tri reke. Ovo je problem koji nije nastao juče, ovo je problem koji zadnjih tridesetak godina na ove tri reke pravio velike probleme posebno na Trnavici a onda i na Raški, Jošanici ovo je za nas jedan značajan dan. Kada bi uradili anketu i pitali ljude koji je to prioritetan projekat za Novi Pazar od svih projekata koje država radi u Novom Pazaru sigurno bi većina rekla da je ovaj najprioritentniji.

Ne rešavamo mi samo problem korićenja reka to će biti jedna potpuno nova naselja, mi ćemo uraditi sa tim i pristupne puteve i osvetljenje i to je zapravo jedan novi život za sve te meštane. Hvala još jednom na svemu ovome i ministarki jer da nije bilo njeni ovog tima siguran sam da bi ovo bilo započeto sledeće godine”, dodao je ministar turizma i omladine. Husein Memić. 

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, istakao je značaj podrške koju je projekat dobio od različitih institucija, uključujući Republiku Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede, Direkciju za Vode, Srbiju vode, Svetsku banku i druge, te naglasio da će realizacija ovog projekta imati dalekosežne pozitivne efekte na život i ekonomski razvoj grada.

“Ovo je danas jedan značajan trenutak, sugurno jedan od najvažnijih projekata za građane Novog Pazara, a naročito za one koji žive reka Raške, Jošanice i Trnavice. Znamo da je bilo dosta poplava i nanete štete kako materijalne, tako i druge.

Građanima koji žive u blizini rekla će se život promeniti i pored bezbednosti naših sugrađana koji ovde žive dobiće i bolje uslove za život, rešiće se i ekološki problem i tako će imati bolje uslove za život”, zaključio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Očekuje se da će projekat biti završen za dvadeset meseci, obećavajući građanima Novog Pazara trajno rešenje za dugotrajne probleme koji su ih mučili već decenijama.

CATEGORIES
Share This