“Studija sećanja”: Unikatna slikarska izložba Novopazarca stiže u Beograd

“Studija sećanja”: Unikatna slikarska izložba Novopazarca stiže u Beograd

Umetnik Davud Turković iz Novog Pazara će predstaviti svoju autentičnu zbirku slika, nazvanu „Studija sećanja“, na samostalnoj izložbi koja se otvara 12.01.2024. u galeriji fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Turković ističe da je njegovo slikarstvo bazirano na principima intimizma, koristeći mnoštvo fotografija iz detinjstva kao inspiraciju. Zbirka se bavi njegovim sećanjima pristupajući im na studiozan način, a slike su nastale uljanim bojama na različitim podlogama.

„Srećan sam što će se ova izložba održati, naročito jer će otvaranje biti u galeriji fakulteta likovnih umetnosti. Do sada sam slike izlagao parcijalno, a sada ću predstaviti kompletnu zbirku,“ kaže Turković.

Turković ističe nekoliko ključnih slika, poput „otac u ateljeu“ i „igralište“, kao reprezentativne primere svog likovnog rukopisa. Govoreći o svom stvaralačkom procesu, ističe da slikarstvo za njega nije samo umetnost, već i način života.

Iako Novi Pazar nije direktno uticao na njegov umetnički izraz, Turković ističe dve povezanosti – “Ovde sam započeo svoju umetničku karijeru, i ponekad na mojim slikama možete pronaći gradski pejzaž Novog Pazara u izmaglici”.

Turković ističe važnost ovog trenutka u njegovoj umetničkoj karijeri. Izložba obećava da će pružiti uvid u raznolikost i dubinu njegovog slikarstva, oplemenjenog sećanjima i intimizmom.

 

 

 

 

CATEGORIES
Share This