Škrijelj: Izlaskom u protesnu šetnju građani Sandžaka daju podršku protestima građana Srbije

Škrijelj: Izlaskom u protesnu šetnju građani Sandžaka daju podršku protestima građana Srbije

Izlaskom u protesnu šetnju građani Sandžaka daju podršku protestima građana Srbije i njihovim zahtevima i izražavaju svoju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve, rekao je danas na konferenciji za novinare generlani sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

On je dodao da oni  protestuju protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima.

„Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osjećaj nesigurnosti.“ ,rekao je Škrijelj.

On je dodao da na ovaj način izražavaju protest zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlašćenjima.

Protestujemo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima izraženog kroz vjerski šovinizam, nacional fašizam i socijal rasizam. Protestujemo protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. P rotest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost život dostojan čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve. “ zaključjio je Škrijelj.

Protest “Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi” počinje u subotu, u 18 sati, na gradskom šetalištu.

E. Radetinac

CATEGORIES
Share This