Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije – u dvorištu Vlade Srbije.

 

„Šetnja za Zorana“

Oko 150 ljudi učestvovalo je u „Šetnji za Zorana“, u organizaciji Liberalno-demokratske partije, od sedišta te stranke do dvorišta Vlade Srbije, gde su položili vence i cveće na mestu na kojem je pre 16 godina ubijen premijer Zoran Đinđić.

 

Članovi i simpatizeri Nove stranke odali počast

Članovi i simpatizeri Nove stranke na čelu sa liderom Zoranom Živkovićem položili su cveće i vence na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Premijerka i članovi Vlade položili venac

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, položili su venac ispred spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu, na mestu gde je na današnji dan pre 16 godina ubijen tadašnji premijer Zoran Đinđić.

Venac sa natpisom „Dr Zoran Đinđić – Vlada Republike Srbije“ postavili su ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Mladen Šarčević, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Slavica Đukić Dejanović i Vanja Udovičić.

 

Ubijen u dvorištu zgrade Vlade

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

 

Izvor: N1

Foto: N1

CATEGORIES
Share This