Senad ef. Halitović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (video)

Senad ef. Halitović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (video)

Aktuelni predsednik Mešihata sandžaka i muftija u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) Senad ef. Halitović izabran je za reisu-l-ulemu (vrhovnog poglavara) muslimana Srbije. Za njegov izbor glasala su 102 člana Vrhovnog sabora u proširenom sastavu.
Svečana izborna sednica za novog vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji u novopazarskoj Hadži Hurem odnosno Bor džamiji počela je nakon obavljene podnevne molitve, verskim program i učenjem odlomaka iz Kur’ana, svete knjige muslimana.
Izborna komisija IZS ranije je proglasila kandidate Senada ef. Halitovića i Muhameda ef. Ziljkića za reisu-l-ulemu i Enisa ef. Makića i Eldina ef. Ašćerića za zamenika reisu-l-uleme. Neposredno pre početka glasanja od svojih kandidatura za poglavara muslimana Srbije i njegovog zamenika odustali su Muhamed ef. Ziljkić i Enis ef. Makić.

Osvrnuo se i na nedavni izbor Nedžmedina ef. Šaćipija za reisu-l-ulemu koji je organizovan u Beogradu.

“Ja bih rekao da je to bilo proglašenje, bez izbora. Znamo da svaka institucija, da ozbiljne institucije i ustanove imaju svoje pravne akte i statute po kojima rade. Mi smo izbore sprovodili devet meseci da bi došli do završnih izbora. Ti njihovi izbori nemaju neku pravnu težinu. Mi želimo da konačno Islamska zajednica profunkcioniše kao pravna ustanova koja poštuje sopstvene pravne akte”, naveo je Halitović. 

Halitović i Ašćerić izabrani su na pozicije reisu-l-uleme i zamenika reisu-l-uleme na petogodišnji mandate.

 

Novoizabrani poglavar muslimana Srbije Senad ef. Halitović rođen je 1979. godine u Novom Pazaru. Školovao se u Jemenu, nakon čega se vraća u Srbiju gde je u Islamskoj zajednici od 2006. godine obavljao funkcije imama (teologa) i profesora islamskih predmeta.  Prvi put je za muftiju sandžačkog i predsednika sandžačkog Mešihata izabran 2019. godine. Pre toga dugi niz godina bavio se humanitarnim radom. Govori tačno arapski jezik. Oženjen je i otac je četvoro dece.

 

 

 

Od 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

CATEGORIES
Share This