SDA, SPP i GSP: Pozivamo građane na protestnu šetnju ukoliko GIK ne postupi po zakonu (UŽIVO)

SDA, SPP i GSP: Pozivamo građane na protestnu šetnju ukoliko GIK ne postupi po zakonu (UŽIVO)

Predsednik ogranka Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i predsednik Građanskog pokreta Sandžaka, Ahmedin Škrijelj i Edin Zećirović su na večerašnjoj konferenciji izneli tvrdnje da je bilo krađe glasova i nepravilnosti na jučerašnjim izborima i pozvali građane na protestnu šetnju sutra ukoliko Gradska izborna komisija (GIK) ne postupi po zakonu.

Ahmedin Škrijelj ispred stranke SDA i Edin Zećirović ispred stranke GPS obratili su se građanima i izneli tvrdnje o postojanju neregularnosti na jučerašnjim lokalnim izborima.

“Poštovani građani na jučerašnjim izborima ustanovili smo krađu glasova. Ovaj izborni proces u Novom Pazaru počeo je od nezakonitog formiranja privremenog organa grada Novog Pazara kada je Vlada Republike Srbije protivno ustavu i zakonu oformila nelegalan privremeni organ bez predstavnika odborničkig kluba Stranke demokratske akcije Sandžaka. U skladu sa tim sve odluke ovog privremenog organa su nezakonite”, ističe predsednik SDA, Ahmedin Škrijelj.

Škrijelj ističe da su u više od jedne trećine biračkih mesta utvrđene nezakonite radnje kao i da je GIK nakon zatvaranja biračkih mesta protivzakonito prepustila pojedincima vreće sa izbornim materijalom koji su sa njim raspolagali na nepoznatom mestu, van službenih prostorija sve do pet sati i trideset minuta narednog dana.

“Želimo da istaknemo sumnju da se među 1700 nevažećih listića nalaze naši glasovi koji su nezakonito poništeni. GIK je posle toga dodatno prekšila član 62  zakona o lokalnim izborima prilikom raspodele mandata izbornim listama”, dodao je predsednik stranke SDA, Ahmedin Škrijelj.

Predsednici stranka SDA i GPS zajedno sa Strankom pravde i pomirenja SPP proglasili su pobedu na lokalnim izborima i pročitali sledeće rezultate.

Na osnovu zapisnika sa biračkih mesta proglašavamo izbornu pobedu opozicionih stranaka SPP, SDA i GPS. Stranka pravde i pomirenja sa dvanaest odbornika, Strnka demokratske akcije Sandžaka sa deset odbornika i Građanski pokret Sandžaka sa dva odbornika koji zajedno imaju najmanje 24 mandata što predstavlja većinu u Skupštini grada Novog Pazara”, dodaje Ahmedin Škrijelj.

Predsednici ovih stranaka pozvali su sve građane na protestnu šetnju ukoliko Gradska izborna komisija ne postupi po zakonu sutra od petnaest časova i trideset minuta.

“Ono što smo dobili kao potvrdu od predsednika Gradkse izborne komisije jeste da ti džakovi odnosno  izborni materijal nije stigao u zakonski predviđenom roku, on je to potvrdio pred nama.Na nekom zapisnicima možete bukvalno videti masakriranje tih zapisnika, da na zapisnicima ima škrabanje nekih brojki i upisivanje nekih većih brojki u odnosu na prve upisane, to su sve stvari koje nama daju za pravo da vidimo šta se dešava.

Ovde se vidi pokušaj prekrajanja rezultata da se SDP unamakne na tih osamnaest odborničkih mandata, za jedan kako bi imali devetnaest kako bi sa SNS-om imali dvadeset četiri a da se Građanskom pokretu Sandžaka skloni, ukrade jedan mandat kako bi jednostavno kako bi opozicija ostala ispod napolivične većine. Mi to ne smemo da dozvolimo”, zaključio je predsednik Građanskog pokreta Sandžaka, Edin Zećirović.

Škrijelj i Zećirović dodali su da imaju podršku Stranke pravde i pomirenja (SPP) koji su noćas bili sprečeni da prisustvuju konferenciji.

Obrćanje medijima predstavnika SDA i GPS možete pogledati na Facebook stranici portala A1.

CATEGORIES
Share This