SDA: “Bilbord Draže Mihailovića u Priboju i Prijepolju neprimeren“

SDA: “Bilbord Draže Mihailovića u Priboju i Prijepolju neprimeren“

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ogranak u Prijepolju, osudio je postavljanje bilborda sa likom Draže Mihailovića na ulazu u Prijepolje i Priboj. U izdatom saopštrenju, ispred prijepoljskog ogranka stranke pozivaju predstavnike udruženja “Naša Drina“ koji su ove bilborde i postavil, da ih uklone iz ove dve opštine, nazivajući ovaj gest “neprimerenim“.

Na ulazu u Prijepolje i Priboj, građani ovih gradova i prolaznici na magistralnom putu mogu primetiti bilbord koji promoviše otvaranje muzeja Draži Mihajloviću na mestu njegove porodične kuće.

“Smatramo neprimerenim postavljanje ovakvih bilborda u sredinama u kojima žive Bošnjaci koji su za vreme Drugog svetskog rata upravo od strane četničkih jedinica pod komandom Draže Mihailovića bili izloženi stradanju i genocidu, kada je prema istraživanjima pojedinih istoričara, na teritoriji Sandžaka smrtno stradalo približno 35.000 Bošnjaka. Bošnjaci u Sandžaku su uvek promovisali suživot, toleranciju i antifašizam i neće prestati da se bore za slobodu i sopstvena prava kao i prava drugih naroda koji žive u Sandžaku a koji dele ove vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Bilbord sa naslovom “Beograd sme“ ovih dana u Prijepolju i Priboju izazvao je buru u delu bošnjačke javnosti, a pozivanje na otvaranje muzeja od strane pojedinaca iz organizacija koje sebe smatraju naslednicima Mihalovićeve idelogije, kao i sam bilbord izazvao je buru i nemir u delu bošnjačke javnosti koja lik i delo Draže Mihalovića, vođu četničke grupe, ne doživljava na isti način.

Video bilborda pogledajte klikom ovde.

CATEGORIES
Share This