Saslušani osumnjičeni za prenošenje droge iz Novog Pazara

Saslušani osumnjičeni za prenošenje droge iz Novog Pazara

Zbog sumnje da su držali i prenosili više od 18 kilograma marihuane iz Novog Pazara, zajedno sa šesnaestogodišnjakinjom, danas su u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani Igor M. (53) i Uroš M. (23) .

Tokom saslušanja, Igor M. se odlučio braniti ćutanjem, dok je Uroš M. priznao krivicu za izvršenje ovog krivičnog dela, ali je odbio da iznese svoju odbranu ili odgovara na postavljena pitanja.

Nakon detaljnog saslušanja, tužilaštvo je preporučilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da se osumnjičenima odredi pritvor kako bi se sprečilo eventualno ponavljanje ovog krivičnog dela u kratkom vremenskom periodu.

U odnosu na maloletnu osumnjičenu, postupak je odvojen i premešten u nadležnost Odeljenja za maloletnike.

“Po prethodnom dogovoru sa Urošem M, maloletna osumnjičena se, noseći prazan kofer, 12. avgusta autobusom odvezla u Novi Pazar, gde ju je sačekalo, za sada, nepoznato lice, od kojeg je preuzela 18 većih PVC paketa sa marihuanom i spakovala ih u kofer.

Sutradan se u jutarnjim časovima sa navedenom opojnom drogom iz Novog Pazara vratila u Beograd, pa se sa autobuske stanice prevezla na lokaciju na kojoj ju je sačekao Uroš M. i od nje preuzeo kofer sa marihuanom ukupne neto mase 18.483,95 grama“, stoji u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

U narednom razvoju situacije, Uroš M. je, prema sumnjama, preneo kofer sa opojnom drogom kod Igora M. u njihov stan.

U stanu su pronađene još sedam PVC kesica sa marihuanom, dva džointa, grumen biljne materije težine 153,86 grama, kao i digitalna vaga i metalna posuda sa 0,09 grama kokaina.

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Podsećamo, u poslednjem izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala iz 2021., uloga Novog Pazara, kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika je znatno manja nego prethodnih godina ali je ta vrsta kriminala i dalje prisutna.

izveštaju te organizacije iz Ženeve piše da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog veka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, među kojima je i London.

Globalna inicijativa podseća da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar “najvećim stovarištem heroina u Evropi”.

CATEGORIES
Share This