Reisu-l-ulema Senad ef. Halitović čestitao Kurban-bajram

Reisu-l-ulema Senad ef. Halitović čestitao Kurban-bajram

Reisu-l-ulema Senad ef. Halitović uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama, naglašavajući važnost ovog blagdana kao prilike za dobročinstvo i održavanje prijateljskih, rodbinskih i komšijskih veza.

U svojoj poruci istakao je značaj žrtve kurbana i podsetio vernike na radost koja je takođe vid ibadeta, istovremeno upućujući dovu za sve muslimane koji bajram dočekuju u teškim uslovima.

“Mi imamo priliku da se posebno osevapimo i učinimo dobročinstvo, a najveće dobročinstvo ili dobro djelo, u ovim danima, jeste žrtva kurbana, zato nemojmo zaboraviti da zahvaljujemo Allahu, dželle šanuhu, koji je učinio da imamo priliku u ovim blagdanima da se osevapimo, a oni su sami po sebi ibadet”, rekao je u saopštenju Reisu-l-ulema Halitović.

Reisu-l-ulema Halitović takođe je istakao važnost održavanja prijateljskih, rodbinskih i komšijskih veza tokom Kurban-bajrama. On kaže da „radost kod vernik i vernica jeste ibadet“, citirajući Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da „sretnemo svoga brata sa osmijehom na licu, i to je sadaka, i to je vid ibadeta“.

“Drugi vid ibadeta jeste da taj dan čuvamo prijateljske, rodbinske i komšijske veze, da se zijaretimo, da smo radosni i veseli, pa neka je Njemu neizmjerna hvala to što je učinio da i radost kod vjernika i vjernica jeste ibadet, a upravo jeste ono što je rekao Reisu-l-ulema, Halitović.

Iako je ovo vreme radosti, ne smemo zaboraviti na našu braću i sestre koji Kurban-bajram dočekuju u teškim uslovima kaže Halitović i poziva sve muslimane da upute dovu Allahu, dželle šanuhu, za njih, da što pre otkloni od njih svet te nevolje i stradanja.

“Međutim, draga i poštovana braćo, i kada se mi radujemo, nemojmo zaboraviti na našu braću i sestre u svijetu, muslimane, koji, nažalost, ove bajrame dočekuju kao i mnoge druge, u teškim uslovima, ratnim uslovima, ne samo u neimaštini, već u, zahvaćeni ratom, strahotama i stradanjima, oni i njihove porodice, pa uputimo dovu Allahu, dželle šanuhu, za njih, moleći Gospodara svih svjetova da što prije otkloni od njih sve te nevolje i ta stradanja”, dodaje Halitović.

Na kraju, Halitović moli Allaha dželle šanuhu, da nam svima ukabuli sve ibadete, kurbane, dobročinstva i uputio čestitku povodom Kurban-bajrama.

CATEGORIES
Share This