Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je drugostepenu presudu – kaznu doživotnog zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Prvostepenom presudom Karadžić je, podsetimo, osuđen na 40 godina zatvora. Mogućnost revizije samo teoretska, sud ima restriktivne uslove, naveo je tužilac Serž Bramerc.

Sonja Karadžić: Presuda rezultat pritiska

Poslanica SDS-a i potpredsednica Skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izjavila je da je presuda njenom ocu rezultat političkog pritiska.

Karadžić Jovičević ocenila je za RTRS da „presuda nema nikakve veze sa pravom i pravdom, ni sa činjenicama i dokazima“.

„Јasno je o čemu se ovde radi. Moram, međutim, da istaknem veliki uspeh tima odbrane. Nema genocida u sedam opština, tako da više niko nema pravo da Republiku Srpsku proglašava genocidnom“, naglasila je ona.

Amor Mašović iz Instituta za traženje nestalih BiH smatra da je presudom napravljen, kako kaže, mali iskorak u dostizanju istine i pravde i potvrđivanja svih elemenata krivičnih dela.

„Nažalost iako su, to smo čuli i od drugostepenog veća, potvrđeni elementi bića krivičnog dela genocida na području i preostalih sedam opština u BiH, nije mogla biti dokazana direktna namera Radovana Karadžića“, dodao je.

Nekadašnji general Armije BiH Jovan Divjak kaže da su istina i pravda pobedile, ali d anema vraćanja žrtvava. „One nisu, u krajnjem, ni zadovoljne. Doživotna kazna je znaka da je međunarodni sud uzeo sve u obzir – žrtve i njegovu raniju politiku“, rekao je Divjak.

CATEGORIES
Share This