Radoslav Milić (GIK): “Zahtevi opozicije nezakoniti, zato su i odbijeni“ (VIDEO)

Radoslav Milić (GIK): “Zahtevi opozicije nezakoniti, zato su i odbijeni“ (VIDEO)

Na sinoćnjoj sednici Gradske izborne komisije (GIK) doneta je odluka o utvrđivanju preliminarnih rezultata lokalnih izbora, a tada su i odbijeni zahtevi opozicije, rekao je za portal A1 predsednik te komisije, Radoslav Milić. On je istakao da su tražili uvid u celokupan izborni materijal, te da su njihovi zahtevi nezakoniti.

Juče je održana hitna sednica Gradske izborne komisije u Novom Pazaru, na kojoj je predsednik komisije, Radoslav Milić, obelodanio preliminarne rezultate nedavnih izbora. Odluka o rezultatima doneta je u zakonskom roku od 24 časa, ali Milić ističe da se radi o privremenim rezultatima, te da konačni rezultati postaju validni kada su uneti svi podaci, odnosno kada je poslednji zapisnik ubačen u statističke podatke.

“Na izbore je izašlo 45.810 birača, što čini 50,20% od ukupnog broja registrovanih birača. Važećih glasačkih listića bilo je 44.663 (97,57%), dok je nevažećih bilo 1.141 (2,49%). Rezultati glasanja pokazuju da je lista Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić osvojila je 19 mandata, lista Aleksandar Vučić- Novi Pazar ne sme da stane osvojila 5 mandata, dok je Stranka demokratska akcije Sandžaka (SDA) osvojila 10 mandata, Stranka pravde i pomirenja (SPP) osvojila je 12 mandata i Gražanski pokret Sandžaka osvojio je 1 mandat. Ostale liste nisu prešle census i nisu dobile odborničke mandate“, rekao je predsednik Gradske izborne komisije, Radoslav Milić.

Na pitanje koji zahtevi opozicije su odbijeni i zašto predsednik GIK-a kaže da su morali te zahteve odbiti uz sledeće obrazloženje.

“Juče je odbijen jedan zahtev opozicije i to je zahtev od strane ovlašćenog lica ispred Edin Đerlek gradonačelnik liste tražeći od nas uvid u izborni materijal isto uz konsultaciju pošto su oni tražili uvid u kompletan materijal gledanje svega i svačega.

Taj zahtev je odbijen jer smo hteli da imamo konsultaciju sa Republičkom izbornom komisijom. Ne postoji mogućnost uvida u kompletan materijal već uvid u to da li je lice to i to sa imenom i prezimenom, matičnim brojem glasalo na biračkom mestu. Postoji mogućnost uvida u zapisnik ali i tu postoji ograničenje ne može se otvarati svi zapisnici već postoji mogućnost proveriti samo 5%  od naših 99 recimo džakova, da se otvori pet zapisnika da se iskontroliše po nekom uzorku i tako dalje ali ne otvaranje svih zapisnika.

Opozicija je insistirala na širem obimu pregleda kako bi, kako su naveli, osigurali transparentnost i poštovanje izbornih procedura. Ipak, Gradski izborni odbor ističe da su dužni poštovati zakonske propise i ograničenja koja proizilaze iz istih, te da su njihove odluke u skladu sa prethodno navedenim članovima Zakona o lokalnim izborima“, ističe Milić.

Milić je naglasio da Gradska izborne komisija nema uticaja na način obračuna rezultata, ističući da se obrada vrši od strane Republičkog zavoda za statistiku. Sedam radnika Republičkog zavoda za statistiku prisustvovalo je obradi podataka na osnovu tzv. Dćontovog sistema obracuna mandata (system najvećeg količnika ili koeficijenta), prema rečima Milića.

„Mi kao Gradska izborna komisija nemamo nikakav uticaj na način obračuna. Obratili smo se Republičkom zavodu za statistiku kako bismo dobili objašnjenje, ali su nam rekli da se koristi sistem koji je već godinama u upotrebi na nivou cele Srbije. Na sajtu Zavoda postoji mogućnost provere takvih podataka“, izjavio je Milić.

Odgovarajući na primedbe pojedinih opozicionih stranaka, GIK se obraćao Zavodu tražeći dodatna pojašnjenja, ali im je rečeno da način obračuna nije nov i da se sva objašnjenja nalaze na sajtu Zavoda. Milić je naglasio da Gradske izborne komisija ne snosi odgovornost za izračunavanje osvojenih mandata i da je sve informacije preneo predstavnicima opozicionih stranaka bukvalno onako kako su mu ih saopštili iz Republičkog zavoda za statistiku.

U međuvremenu, predstavnici opozicije najavljuju dalje korake, ističući da će tražiti dodatne konsultacije sa relevantnim institucijama kako bi utvrdili mogućnosti zaštite svojih interesa u skladu sa zakonom. Ovo pitanje dodatno naglašava napetost i značaj postizbornog procesa u Novom Pazaru.

 

 

CATEGORIES
Share This