Prosvetari: Bojimo se da nasilje u školama neće prestati (video)

Prosvetari: Bojimo se da nasilje u školama neće prestati (video)

„Nasilje je sve prisutnije u školama, a u poslednje vreme smo otkrivali videli šta se sve dešavalo, te se bojimo da nasilje neće prestati sa ovim protestom, ali svakako, na nama je da dignemo glas i kažemo, stop nasilju u školama“, kazao je poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) za Novi Pazar Elvis Divanefendić 

Tokom današnjeg protesta prosvetari su istakli da je cilj štrajka upravo to, da se podigne svest o nasilju, kao i o očuvanju dostojanstva svakog prosvetnog radnika.

„Smatramo da nasilju nema mesta u obrazovnim ustanovama, a nema mesta ni u jednoj instituciji, naročito nema mesta u vaspitno-obrazovnoj ustanovi“, istakli su predstavnici sindikata Unije iz osnovne škole “Vuk Karadžik”.

Okupljanje predstavlja jedan vid podrške svim kolegama koji su trpeli i koji trpe nasilje, a ne prijavljuju, kažali su prosvetari tokom današnjeg štrajka. Sa druge strane od ministarstva traže samo jedno. Sigurnost na radnom mestu.

„Da budemo zadovoljni, treba nam zakon da budemo mi zaštićeni kao nastavni kadar, da se taj zakon usvoji i poštuje u svim prosvetnim institucijama i svim drugim“, rekla je nastavnica osnovne škole “Vuk Karadžić” Fuada Bećirović.

Svoj glas i podršku pružili su i predstavnici sindikata Unije osnovne škole „Desanka Maksimović“, kao i predstavnici srednje medicinske škole “Dva Heroja”.

„Cilj nam je da se podigne svest kod roditelja o nasilju nad prosvetnim radnicima i da ne bude više vršnjačkog nasilja“, naglasila je jedna od predstavnika sindikata Unije Suada Šehović.

„Za nasilje u školama i protiv svakog vida nasilja nije dovoljno da se samo na nivou škola to radi, jer država je ta koja mora stati iza toga i doneti mere koje će obezbediti nastavniku sigurnost na poslu, a najvažnije je da je svaki učenik bezbedan u učionici i školskom okruženju“, zaključila je Emina Brunčević, predstavnica sindikata Unije srednje medicinske škole „Dva Heroja“.

Ministar prosvete Branko Ružić govoreći o borbi protiv nasilja, navodi da očekuje da će do 20. decembra izaći sa predlozima radne grupe formirane tim povodom. Poenta je da razmotrimo u ovoj radnoj grupi da li treba deci ukinuti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časovima, naveo je. Istakao je da je autoritet nastavnika u velikoj meri ugrožen i dodao: “Uvek su govorili da je škola naša druga kuća, ja pozivam roditelje da malo razmisle o prvoj kući”.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This