Predsjednice BNV čestitala Dan Sandžaka

Predsjednice BNV čestitala Dan Sandžaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građanima i građankama Sandžaka.
U čestitki se kaže:
“20. novembra 1943. godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS. 
Tog dana u vihoru Drugog svjetskog rata, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja posebnosti svoje zemlje, Sandžaka. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika. 
Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena. 
Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i  Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom. 
Tokom naredne dvije godine, ZAVNOS je bio sandžačka vlada sa planom da Sandžak postane zasebna federalna jedinica. 
Dan Sandžaka je nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudskim pravima i trajno evropsko opredjeljenje naroda koji žive u Sandžaku. 
Svim građanima Sandžaka kao i  onima koji su daleko a Sandžak im je u srcu, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i svoje lično ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da jedinstveni i složni čuvamo naš Sandžak.”, kaže se u čestitki Jasmine Curić
CATEGORIES
Share This