Predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji Mevlud ef.Dudić uputio bajramsku čestitku (video)

Predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji Mevlud ef.Dudić uputio bajramsku čestitku (video)

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Mevlud Dudić čestitao je danas svim pripadnicima islama predstojeći Kurban bajram, da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Draga braćo i sestre, poštovani vernici.

Danas je 9. zul-hidždže 1442. godine po muslimanskom kalendaru. Danas je dan Arefata. Arefat je mesto gdje su se poslije dugo vremena, nakon izgnanstva iz Dženneta, ponovo sreli naš praotac i pramajka, hazreti Adem i hazreti Hava. Sutra je prvi dan Bajrama, Velikog bajrama, Kurban bajrama, Hadžijskog bajrama i Bajrama tekbira.

“Malo je trenutaka kao što je ovaj, kada se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas zbližava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih, jer kurban znači blizinu, u verskom smislu to znači želju vernika da se u pokornosti približi svome Stvoritelju putem žrtve u korist i na dobro sebi i drugima. Približiti se Stvoritelju i roditeljima, deci i braći, komšijama i zajednici” , rekao je Dudić.

U tom smislu, pripadnicima islama u Muftijstvu sandžačkom, preševskom, beogradskom i novosadskom na području Islamske zajednice u Srbiji i dijaspori Bajram Šerif mubarek olsun.

RUBRIKE
Podeli