Podignuta zastava povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave

Podignuta zastava povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave

Podignuta je zastava, simbol Dana bošnjačke nacionalne zastave. Ova važna nacionalna manifestacija okupila je članove i simpatizere zajednice, a prisutnima se obratila i predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća, Misala Pramenković. U nastavku skupa, predstavnici su se obratili sa svojim osvrtima na istorijski i simbolički kontekst bajraka.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća, Misala Pramenković obratila se svim prisutnima istakla značaj ovog događaja.

„Jedanaesti maj je Bošnjačko nacionalno veće ustanovilo kao dan bošnjačke nacionalne zastave i iz godine u godinu Bošnjaci sve jače, glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom ponosu, svom bajraku,“ istakla je Pramenković.

Na ovom svečanom skupu obratio se i predsednik Bošnjačkog veća u Crnoj Gori, Suljo Mustafić. On se osvrnuo na simbolički značaj zastave u lokalnim zajednicama, ističući njenu ulogu u afirmaciji bošnjačkog identiteta i prava.

“Pitanje bajraka u lokalnim zajednicama u simboličkom smislu znači našu odlučnost da koristimo sva ostala prava kao što su zastupljenost u institucijama, ekonomski status, zaštita kulturnih, jezičnih i verskih posebnosti bošnjačkog naroda“, rekao je Mustafić, predsednik BNV-a u Crnoj Gori.

Takođe prisutnima su se obratili i Dr. Fuad Baćićanin, član Izvršnog odbora Bošnjačkog veća, Admir Adrović, član Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Crne Gore, Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji i Dr. Muamer Džananović, direktor instituta za istraživanje zločina u Bosni i Hercegovini.

Dr. Fuad Baćićanin, član Izvršnog odbora Bošnjačkog veća, izrazio je dobrodošlicu učesnicima konferencije za štampu povodom organizacije međunarodnog naučnog skupa „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“. Skup je organizovan povodom trideset treće godišnjice osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka, koje se desilo 11. maja 1991. godine.

Admir Adrović, član Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Crne Gore, istakao je želju za okupljanjem javnih, kulturnih i naučnih poslanika iz regiona radi sagledavanja tragičnog perioda bošnjačke prošlosti u poslednjoj deceniji dvadesetog veka.

“Ideja i želja Bošnjačkog nacionalno veća u Crnoj Gori bila je da organizovanjem ovakvog skupa okupimo javne, kulturne i naučne poslanike iz regiona koji će uzeti učešće i kroz različite teme obuhvatiti jedan buran i tragičan period bošnjačke prošlosti u posljednjoj dekadi dvadesetog veka”, kaže Adrović.

Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji, naglasila je odgovornost institucija Srbije, političke elite i manjinskih zajednica u suočavanju sa dešavanjima devedesetih godina.

“Najveći deo odgovornosti snose institucije Srbije, politička, intelektualna i kulturna elita, a jedan deo odgovornosti je i na političkom organizovanju manjinskih zajednica. Imamo situaciju da o dešavanjima devedesetih govori civilno društvo, a sa druge strane bošnjački predstavnici u parlamentu i drugim državnim institucijama ne govore o tome u javnom prostoru“, dodaje Selaković.

Dr. Muamer Džananović je podsetio na sistem devedesetih koji je rezultirao zločinima i genocidom nad Bošnjacima, ističući nadu u mladu generaciju koja nema ideološke barijere i koja je rasla u drugačijem sistemu.

“Moramo biti svesni kako je sistem devedestih rezultirao i proizveo mržnju, zločine i genocid nad Bošnjacima, tako i danas drugačijim metodama im se osporavaju osnovni identitetski markeri. Nadu za opstanak vidim u tome da na scenu u Sandžaku i regionu stupi mlada generacija koja nema ideoloških barijera i koja je rasla u drugom sistemu”, zaključio je Džananović.

Ova svečanost je bila prilika da se zajednica osvrne na svoju prošlost, ali i da razmotri budućnost s nadom i odlučnošću za očuvanje identiteta i prava Bošnjaka.

CATEGORIES
Share This