Ovo je nova Vlada Srbije

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) objavile su imena kandidata za ministre u novoj Vladi Srbije na čijem čelu će biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Lider socijalista Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova, šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i prvi potpredsednik vlade. Dačić se posle dve godine vraća na čelo srpske diplomatije.

Ministar unutrašnjih poslova biće naprednjak Bratislav Gašić, dosadašnji prvi čovek Bezbednosne informativne agencije BIA.

Dosadašnji gradonačelnik Novog Sada i funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Vučević preuzima resor odbrane i biće potpredsednik Vlade.

Siniša Mali ostaje na čelu Ministarstva finansija, a biće i potpredsednik Vlade.

Maja Popović ostaje ministarka pravde.

Izmene na čelu Ministarstva za evrointegracije

Na čelo Ministarstva za evropske integracije dolazi Tanja Miščević. Ona je od 2013. do 2019. bila šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Goran Vesić, donedavni zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner SNS-a biće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Negre, članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Rade Basta, dosadašnji direktor Javno-komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane” biće ministar za privredu. Basta je kandidat Socijalističe partije Srbije.

Tomislav Momirović vodiće Minstarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. Momirović je u prethodnom mandatu bio na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju biće ministarka za zdravlje. Grujičić je bila prva na izbornoj listi SNS-a za parlamentarne izbore.

Funkcionerka SNS-a Maja Gojković ostaje na čelu ministarstva kulture.

Socijalista Branko Ružić ostaje ministar prosvete.

Resor nauke i inovacija vodiće Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Jelena Tanasković, dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, biće ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Irena Vujović iz SNS-a ostaje ministarka za zaštitu životne sredine.

Naprednjak Aleksandar Martinović biće na čelu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Martinović je bio dugogodišnji šef poslaničke grupe narednjaka u parlamentu.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dolazi na čelo Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Darija Kisić postaje ministarka za brigu o porodici. Ona je u prethodnom mandatu vodila resor za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Manjinama dva ministarstva

Husein Memić biće ministar turizma i omladine. Memić je bio nosilac izborne liste Sandžačke demokratske partije.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić dolazi na čelo Ministarstva sporta.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini biće na na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Milan Krkobabić će i u novoj vladi voditi ministarstvo za brigu o selu. Krkobabić je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Naknadno će biti saopštena imena čelnika Ministarstva telekomunikacija i informisanja, kao i Ministarstva za javna ulaganja.

Ministri bez portfelja

Socijalisti su prethodno objavili da će u novoj vladi imati i dva ministra bez portfelja.

Novica Tončev, koji je i u prethodnoj vladi bio ministar bez portfelja, biće zadužen za razvoj nerazvijenih opština. Za Đorđa Milićevića, dugogodišnjeg šefa poslaničke grupe socijalista u parlamentu, resor će naknadno biti dogovoren.

Naprednjaci i socijalisti su koalicioni partneri u poslednjih deset godina od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast.

Vučić zahvalio onima koji napuštaju Vladu

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je rekao da se neki od dosadašnjih ministara neće naći u novoj vladi, ali da će nastaviti da obavljaju važne funkcije.

Dodao je da je ponosan na mnoge ljude iz SNS čija se imena neće naći u novoj vladi.

Tu je pomenuo dosadašnjeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministra poljorivrede Branislava Nedimovića, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović.

Takođe je u tom kontekstu naveo i ambasadora Srbije u Sjedinjeim Američkim Državama Marka Đurića.

Vučević: Mihajlović i Stefanović nisu kažnjeni

Miloš Vučević, funkcioner SNS-a koji je predložen za ministra odbrane, rekao je nakon sednice Glavnog odbora stranke da dosadašnji ministri Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović nisu kažnjeni nego da je “potrebno povremeno promeniti tim.”

Prema njegovim rečima neki od njih će se više fokusirati na stranački rad, a o daljim aktivnostima drugih će se tek razgovarati.

Četiri ministarstva više nego u prethodnoj vladi

Nova vlada će imati 25 ministarstava što je četiri više nego u prethodnoj.

Nova ministarstva su Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prema rečima lidera SNS-a Aleksandra Vučića Predsedništvo stranke jednoglasno je prihvatilo predlog mandatarke Ane Brnabić za sastav nove Vlade Srbije.

Brnabić je visoka funkcionerka vladajuće SNS koja je dobila mandat da u još jednom mandatu vodi Vladu Srbije.

Formiranje nove Vlade Srbije očekuje se sledeće nedelje u parlamentu.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila.

Konačni rezultati izbora proglašeni su 5. jula zbog više ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu na jugu Srbije.

Izvor:slobodnaevropa

RUBRIKE
Podeli