Obeležavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici: U Novom Pazaru prilagođen program u skladu sa komemoracijom

Obeležavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici: U Novom Pazaru prilagođen program u skladu sa komemoracijom

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas, 11. jula, obeležava se 29. godišnjica od genocida u Srebrenici. U Potočarima će biti obavljena dženaza i ukop još 14 žrtava genocida. Najstarija žrtva koja će biti ukopana imala je 68, a najmlađa 17 godina.

A inače odlukom Skupštine grada Novog Pazara danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tokom dana zabranjeno je organizovanje javnih skupova, a mediji i ugostiteljski objekti prilagodili su svoje programe i muziku u skladu sa komemoracijom.

Ove godine, 11. jul će prvi put biti obeležen kao Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, od kada je krajem maja usvojena rezolucija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u razdoblju od 13. do 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojem je Vojska Republike Srpske i posebna srbijanska vojna postrojba Škorpioni ubila najmanje 8372 bošnjačkih muškaraca i dečaka sa područja enklave Srebrenica.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba. Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Podsećamo, 23.maja 2024. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, a kojom se takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenih za ratne zločine.

CATEGORIES
Share This