Numanović: “Podnećemo krivične prijave protiv GIK-a” (VIDEO)

Numanović: “Podnećemo krivične prijave protiv GIK-a” (VIDEO)

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP)  podneli su četrnaest prigovora Gradskoj izbornoj komisiji zbog, kako ističu iz te partije, nepoštovanja zakona o lokalnim izborima i dodaju da je sledeći korak podnošenje krivičnih prijava.

Potpredsednik SPP-a, Edin Numanović naglašava da je GIK, umesto pridržavanja zakonskih rokova za ispravke zapisnika sa biračkih odbora, donela četrnaest rešenja koja su zakasnila s objavom kao i da ih nisu obavestili o tim promenama u zakonski propisanom roku.

“Danas smo predali četrnaest prigovora na rešenja koja je donela Gradska izborna komisija sa ispravkama zapisnika odbora. Sa velikom slašću smo spremni da branimo izbornu volju građana Novog Pazara.

Predstavlja nam zadovoljstvo što imamo šta da branimo jer su se građani Novog Pazara odlučili da kažu ne i da na neki način osude vlast koja već šesnaest godina u Novom Pazaru.

Drago nam je da branimo izborne rezultate građana iako smo zabrinuti što moramo da dovodimo u pitanje sam ishod izbora i nepravilnostima koje sprovodi Gradska izborna komisija”, rekao je Edin Numanović.

Iz SPP-a posebno ističu krupne povrede izbornog zakona u vezi sa četiri zapisnika koji su navodno prepravljeni na dan glasanja bez odgovarajućeg rešenja.

“Uprkos što je doneto četrnaest rešenja još četiri zapisnika su prepravljana na danu glasanja a ne postoji rešenje o tim prepravkama, to su krupne povrede izbornog zakona. 

Mi pokušavamo da iscrpimo sve što je moguće kada je reč o našim resursima, želimo da poštujemo zakon, želimo da se poštuju pravila i tražimo od GIK-a da i oni poštuju ta pravila. Oni nažalost nisu ispoštovali zakon i konstantno ga krše”, dodaje Numanović.

Iz SPP-a su na današnjoj konferenciji najavili i podnošenje krivičnih prijava protiv GIK-a, što je, kako kaže Numanović, očekivani korak i da će se problemom izbornog procesa od sutra baviti sud.

“S obzirom da GIK odbija skoro sve naše prigovore sledeća istanca već od sutra je sud, krivične prijave protiv čelnika Gradske izborne komisije za sve ono što nisu radili po zakonu.

Ja sam lično svedok nepravilnosti na izborima i to ću svedočiti na sudu kada su osobe iznele više džakova iz automobila, što je nezakonito i jedan paradoks, imamo informacije da osobe koje nisu deo GIK-a su boravile u centru za unišenje podataka. Prikupljamo sve informacije koje ćemo izneti na sudu”, dodaje Edin Numanović.


Ističući nezadovoljstvo građana i njihove pozive na društvenim mrežama za ponovno održavanje protesta u cilju odbrane izborne volje, kako iz stranke navode, planirani su i novi protesti o kojima će javnost biti obaveštena, ali naglašava da će sve pravne korake preduzeti na bezbedan način.

Na pitanje o mogućem rešenju razgovorom s protivničkom partijom, predstavnik SPP-a, Numanović, ističe da je ovo pitanje nepoštovanja zakona i da se može rešiti isključivo putem pravnog sistema, a ne dijalogom.

CATEGORIES
Share This