N1 i Nova S prekinule emitovanje programa

N1 i Nova S prekinule emitovanje programa

Televizije N1 i Nova S obustavile su emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). S druge strane članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Arandjelović izjavila je danas da nije upoznata s razlozima prekida emitovanja programa televizija N1 i Nova S u Srbiji. Arandjelović je za agenciju Beta navela da na adresu REM-a iz Junajted grupe, koja je vlasnik tih televizija, nije stigao „nikakav protest“.

„Ne znam ko je izvor Udruženju novinara Srbije (UNS) koje je saopštilo da je program prekinut zato što još nije dodeljena peta frakvencija, ali kolege s kojima sam razgovarala, a medju kojima su i urednici, nisu obavešteni o razlozima štrajka. Volela bih da nam je UNS, kao što se to uči na studijama žurnalistike, objasnio ko je anoniman izvor, da ga opiše, pa da znamo da li je ta informacija dobijena od onih koji blisko saradjuju s Draganom Šolakom ili iz redova novinara koji nisu obavešteni o razlozima štrajka“, navela je Arandjelović.

Ukoliko misle da ce izvršiti pritisak na REM, dodala je članica Saveta REM-a, „ovaj potez mi izgleda kao uzaludan i glup gest“.

„Od jutros razmišljam o situaciji zašto se neko odlučio da započne štrajk, a da ne objasni zbog čega. Time se ne služe ljudi koji se bore za ideje. Ako novinari danas u Tirani budu pitali Aleksandra Vučića zašto je u Srbiji medijski mrak, biće jasnije zašto su se posle pet godina rada u diktaturi i medijskom mraku baš danas odlučili za prekid programa“, ocenila je Arandjelović u pisanoj izjavi za agenciju Beta.

Televizije N1 i Nova S obustavile su danas emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz UNS-a su naveli da je rok za donošenje te odluke istekao 2. decembra, pošto je konkursom propisano da će REM dodeliti dozvolu 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.

Predsednica REM-a Olivera Zekić je ranije izjavila da rok za odlučivanje o dodeli nacionalne frekvencije nije predvidjen zakonom o opštem upravnom postupku.

Televizije N1 i Nova S od ponoći ne emituju redovni program, a na ekranu je na crnoj pozadini ispisana poruka „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

Televizije N1 i Nova S posluju u okviru medijske kompanije „Junajted medija“ (United Media). Predstavnici menadžmenta „Junajted medije“ kazali su agenciji Beta da se danas neće zvanično oglašavati povodom odluke da prekinu emitovanje programa televizija N1 i Nova S.

 

Izvor:  Beta

CATEGORIES
Share This