Muftija Dudić uputio poruku povodom meseca Ramazana

Muftija Dudić uputio poruku povodom meseca Ramazana

Muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice, čestitao je dolazak meseca Ramazana svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji, svim Bošnjacima i muslimanima širom svijeta, ističući važnost ovog svetog meseca u životima svih muslimana.

Najavljujući dolazak meseca Ramazana, muftija Dudić je istakao kako je ovaj mesec prilika za mnoge da ojačaju svoju duhovnost i povezanost sa Uzvišenim Gospodarom.

“U nedjelju sa akšam namaza nastupa mjesec Ramazan. Pred nama je još jedan Ramazan u našim životima. Nekima prvi kojeg planiraju postiti, pa ga sa strahom i ushićenjem dočekuju, a mnogi su se na Ramazan, post i sve druge ibadete navikli, pa ga s radošću očekuju, kao priliku da svoje duše i tijela okrijepe, te da vezu sa Uzvišenim Gospodarom učvrste”, napisao je u svom saopštenju, muftija Dudić.

Muftija Dudić ističe da se ovaj Ramazan razlikuje od prethodnih, i da u ovaj Ramazan ulazimo bez potpunog osećaja radosti zbog svega što se dešava u svetu, te da je malo onih koji su ravnodušni.

“Ugrožena je svjetska bezbjednost i mir. Ljudi se na svim stranamasvijeta nepravedno ubijaju, tlače, mnogi gladuju, čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužno stanovništvo tjera u kolonama da napusti svoja ognjišta i bježi, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvrijedan kao danas.

Slike i prizori zločina i divljaštva u Gazi i Palestini, kojima svakodnevno svjedočimo, sa preko 30.000 ubijenih, 80.000 ranjenih, preko dva miliona raseljenih, za samo pet mjeseci, djeluju kao nadrealne, ali su ipak stvarnost”, istakao je muftija Dudić.

U svom saopštenju, muftija Dudić je istakao da se moramo zapitati šta se to desilo modernom čoveku, koji je izgubio osjećaj za svoje bližnje, od kojih ga razlikuje samo ime, vera ili nacija.

“Moderni čovjek, usmjeren na naučni i tehnološki napredak, udaljio se od Boga i drugih ljudi, te zaboravio na njih ili ih svrstao u neprijatelje svog komfora, sreće, uspjeha i napretka, uz legalizaciju svih oblika borbe protiv njih. Ova borba za ličnu sreću i blagostanje dovela je do ugrožavanja drugih i izazivanja opšte nesigurnosti, te kolektivne patnje i nesreće”, rekao je u svom saopštenju muftija Dudić.

Muftija Dudić naglašava da Ramazan i post pozivaju da očistimo i otvorimo svoja srca kako bi primila Allahova milost, te da se u našim prsima vrati saosjećanje i ljubav prema svim ljudima i živim bićima, ne samo onima koji su nam bliski po krvi ili fizički.

“Kroz post i druge ibadete, Uzvišeni Allah želi nas vratiti na početnu poziciju u odnosu prema Njemu, podsjećajući nas da smo Njegovi robovi i da je On darovao život i sve blagodati koje uživamo na Zemlji, te nas opominje da mu budemo zahvalni i zadovoljni Njegovom odredbom”, dodaje Dudić.

Dudić poziva sve muslimane da u svetlu ramazanskih poruka, uz intenzivne ibadete poput namaza, posta, učenja Kur’ana, davanja zekata i sadake, te molitve i humanitarnih delovanja na svim poljima, upute iskrene dove Uzvišenom Allahu.

Muftija Dudić poručuje: “Upućujmo iskrene dove Uzvišenom Allahu da zavladaju mir i sigurnost u svijetu, te da pomogne napaćenima da nađu svoj smiraj, a ubijenima daruje Svoj Džennet”.

Podsećamo, prvi dan ramazana je 11. marta 2024. godine, navodi se u klandaru značajnih datuma Islamske zajednice Srbije. Prva teravija je 10. marta kada s akšamskim vremenom nastupa mesec ramazan.

CATEGORIES
Share This