Muftija Dudić čestitao muslimanima Kurban Bajram i pozvao na jedinstvo, humanost i veru u bolje sutra

Povodom Kurban-bajrama, predsednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je bajramsku čestitku i poruku vernicima, ističući važnost jedinstva, humanosti i vere u bolje sutra.

U svom obraćanju naglasio je značaj Arefata, dana kada milioni muslimana širom svijeta, uključujući i one iz naših krajeva, borave na svetom mestu, izražavajući želju za mirom i sigurnošću.

“Draga braćo i sestre, danas je dan Arefata, najbolji dan u godini. Na Arefatu su se danas okupili milioni muslimana iz čitavog svijeta, a među njima i muslimani sa naših prostora.

Hadž je boravak na Arefatu, mjestu ljudskog vraćanja Gospodaru nebesa i Zemlje, ljudskog  vraćanja na početak, ljudskog odazivanja Allahu Uzvišenom, Koji je pozvao ljude da danas budu na jednom mjestu sa jednom željom: da čovjek bude uz čovjeka jednako slobodan i jednako sretan i sa jednom porukom: da u cijelom svijetu zavlada mir i sigurnost”, rekao je predsednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Dudić je u svom pismu naveo da nas vera uči da na ovome svijetu nismo sami, već da delimo sudbinu sa ljudima različitih vera, kultura i nacija. On je naglasio potrebu za jedinstvom u različitosti, koje je moguće samo kroz zajedničko nadanje i borbu protiv zajedničkih muka.

“Naša vjera nas uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Naše su nam nade iste, ali su nam iste i naše muke. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće samo ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka”, naglasio je muftija, Dudić.

Dudić je izrazio tugu zbog teških uslova u kojima mnogi muslimani dočekuju Bajram, posebno spominjući stradanja u Gazi i Palestini.

„Svet je izgubio osećaj bratstva, ljudskosti, humanizma,“ rekao je, pozivajući na dove za mir i blagostanje, posebno za napaćeni narod Gaze i Palestine”, kaže Dudić.

On je pozvao sve vernike da i u ovim teškim vremenima ne zaborave na važnost dobrih međuljudskih odnosa.

“Iako vladaju velike smutnje oko nas, neće nas spriječiti da Bajramom širom otvorimo, ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca,“ poručio je Dudić,  naglašavajući da radost Bajrama treba deliti sa svima”, poručuje u svom pismu, Dudić.

Muftija je iskoristio priliku da se zahvali predsedniku države i Vladi Republike Srbije na proglašenju drugog dana Kurban-bajrama za neradni dan za pripadnike islama.

Na kraju, poželio je vernicima sretan Bajram, moleći Allaha dž.š. za njihovo zdravlje i uspeh, te posebno uputio dovu za bolesne i nemoćne.

 

CATEGORIES
Share This