Međunarodni naučni skup o ulozi Bošnjaka u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas

Međunarodni naučni skup o ulozi Bošnjaka u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas

U cilju jačanja saradnje među Bošnjacima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kao i promovisanja naučne razmene između intelektualnih krugova ovih zemalja, danas je održan Međunarodni naučni skup na temu „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“. Skup je okupio 37 izlagača, među kojima su univerzitetski profesori i istaknuti stručnjaci iz različitih društvenih i humanističkih nauka.

Otvaranje skupa započeto je uz obraćanje predsednice Bošnjačkog nacionalnog veća, dr. Misale Pramenković, predsednika Bošnjačkog veća u Crnoj Gori, Sulja Mustafića, predsednika Organizacionog odbora skupa, prof. dr. Isata Skenderovića, i gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca.

Na samom početku skupa, predstavljena su četiri referata. Dr. Fuad Baćićanin govorio je o trideset i tri godine postojanja Bošnjačkog nacionalnog veća u kontekstu vremena osnivanja.

Dr. Muamer Džananović izneo je stavove Vrhovnog saveta odbrane SRJ o zločinima nad Bošnjacima Sandžaka tokom perioda 1992-1995.

Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji, analizirala je stanje Bošnjaka u kontekstu evropskih integracija Srbije.

Prof. dr. Harun Hadžić je diskutovao o kulturološkoj i nacionalnoj definiciji Bošnjaka.

Ovaj skup je bio prilika za otvaranje dijaloga, razmenu iskustava i prezentaciju rezultata istraživanja o ulozi Bošnjaka u društveno-političkim procesima u proteklih trideset godina. Ova inicijativa ima za cilj promociju istinske istorijske istine kao osnove za pomirenje i razumijevanje među zajednicama.

CATEGORIES
Share This