Mediji u Novom Pazaru traže pravednu raspodelu sredstava (VIDEO)

Mediji u Novom Pazaru traže pravednu raspodelu sredstava (VIDEO)

Predstavnici medija u Novom Pazaru uputili su apel komisiji da pravilno rasporedi finansijska sredstva, ističući da je ovo prilika da se pokaže transparentnost i pravednost. Naglasili su važnost ravnomernog i transparentne raspodele finansijskih sredstava kako bi se postiglo zadovoljstvo svih medija.

Na tribini koja je održana u portalu A1 Net, lokalni mediji poput RTV Novi Pazar, Radio Sto Plus i Sandžak TV, Free Media i portal A1, zajedno sa nevladinim sektorom, raspravljali su o važnosti podrške lokalnim medijima i sufinansiranju medijskih projekata.

Kao moguće rešenje, predloženo je da Grad Novi Pazar izda više zasebnih konkursa za medijske platforme – zasebno za portale, zasebno za štampu, zasebno za televizije, umesto objedinjenog konkursa, što bi možda osiguralo pravedniju raspodelu budžeta.

Takođe na ovom zasedanju identifikovan je i problem nedostatka jasnih kriterijuma za pristup budžetskim sredstvima, uz naglasak na potrebi za transparentnošću u procesu izbora projekata.

Pored gostiju iz sfere novinarstva i medija, prisustvovao je i predstavnik nevladinog sektora, Fahrudin Koničanin.

Koničanin naglašava pre svega važnost pravilne definicije medija i kriterijume koji se trebaju zadovoljiti za pristup budžetskim sredstvima i takođe istakao da je pozitivna promena što sada postoje kriterijumi koje članovi komisije moraju zadovoljiti i biti izbodovani i po tome odabrani i kompetentni.

“Pod medijima ne možemo smatrati svaki divlji portal ili stranicu koja se pojavi na društvenim mrežama i tek tako prenosi neproverene informacije i bitno je tu napraviti jasnu razliku”, rekao je Koničanin.

Na pitanje šta misli o novom pravilniku i da li se nešto značajno promenilo u odnosu na prethodne godine Koničanin kaže da je ovaj novi način biranja komisije predstavlja otežavajuću okolnost za lokalnu samoupravu.

“Komisije koje se prijavljuju, prijavljuju se preko prijave koja se boduje i prednost imaju oni sa visokom školom, oni koji dugo godina rade u medijima, oni sa najvećim brojem nagrada, profesionalnih legitimacija, to je novina u ovom pravoinku koja može biti otežavajuća za lokalnu samoupravu”, rekao je ispred nevladine organizacije, Fahrudin Koničanin.

Salahudin Fetić iz Sandžak televizije ističe pozitivne promene u novom pravilniku, ali i nedostatke koji bi trebalo rešiti u budućnosti.

“Ovaj pravilnik je doneo dosta dobrih stvari i pozitivnih promena. Sledeće godine se očekuje da će biti još bolji informacioni sistem, ali još neke stvari u pravilniku nedostaju i trebale bi se u budućnosti promeniti, kao npr da li je potrebno ograničiti na neki način uticaj lokalne samoupravu”, kaže Salahudun Fetić,direktor Sandžak TV.

Direktor RTV Novi Pazar, Denis Mavrić, naglasio je važnost toga da svi mediji budu zadovoljni raspodelom sredstava, a ne samo pojedini, i da je novim pravilnikom zadovoljan ali da se nada i da je optimističan da će se situacije u budućem periodu promeniti još na bolje.

“Treba da gledamo da globalno svim medijima bude bolje. Nije rešenje ako je samo Radio Televizija Novi Pazar zadovoljna, a svi drugi nezadovoljni kao i istakao da RTV nije u zavidnoj finansijskoj situaciji trenutno i da se trenutno nalazi u finansijski nestabilnoj situaciji ”, rekao je ispred RTV, Denis Mavrić.

Ispred Radio Sto plus Nikola Kočović ističe da prema njegovim informacijama da je Novi Pazar možda i na vrhu po budžetu sto se tice finansiranja medijskog sadržaja, i da bi po tome mediji trebalo biti apsolutno zadovoljni medjutim taj novac ne dolazi jednako do svih medija.

“Recimo od gradova koji su izdvojili više od 10 miliona dinara za medije tu je Novi Pazar sa izdvojenih 39 miliona dianra od toga 32.5 miliona dinara je maksimalna vrednost projekta sto je 83% od tog budžeta, Gornji Milanovac izdvojio je 15 miliona dinara od toga 7.5 miliona dianra je maksimalna vrednost projekta sto je nekih 50% budžeta, Vranje je izdvojilo 30 miliona a maksimalna vrednost jednog projekta je 12 miliona, Pirot je izdvoji sredstva slična Novom Pazaru, 42 miliona dianra od toga maksimalna vrednost projekta je 15 miliona tj 35% budžeta.

Niš je ove godine apsolutni rekorder po izdvojenim sredstvima od čak 85 miliona a vrednost maksimalna projekta jednog je 20 miliona ti 23% izdvojenog budžeta. Dolazimo do Jagodine i nadam se da novi Pazar neće biti kao Jagodina koja je izdvojila 5.6 miliona dinara i isto toliko dala maksimalnu vrednost od 5.6 miliona dinara za samo jedan projekat” dodao je glavni urednik informativnog programa Radia sto plus, Nikola Kočović.

Zaključnu reč dala je novinarka i glavna urednica portala Free Medie, Amela Bajrović, rečima da se nada da će biti bolje, i istakla da su sve oči javnosti uprte u Novi Pazar, da su se mediji potrudili da alarmiraju sve važne političke, međunarodne i novinarske činioce u ovoj zemlji sa obzirom da je Novi Pazar prvi grad u kom će komisija zasedati po novom pravlniku.

Bajrović je uputila apel na njih da se potrude da svoja udruženja predstave na kredibilan način, da se pridržavaju bodovne liste, i budu pravedni kao i da se vode interesima građana Novog Pazara.

Celu tribinu možete pogledati u videu ispod:

 

CATEGORIES
Share This