Kulturne manifestacije povodom Dana Sandžaka

Kulturne manifestacije povodom Dana Sandžaka

Nizom kulturnih manifestacija, koje odvojeno u Novom Pazaru organizuju Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Kulturni centar, u narednih nekoliko dana biće obeležen Dan Sandžaka, nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Ovaj praznik se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943.

Program obeležavanja praznika BNV počinje sutra u 18 sati, promocijom knjige “Sandžak stogodišnja borba za slobodu” autora Dauta Nurilera, a nastavlja u subotu u isto vreme organizovanjem “Sandžačkih književnih susreta- SAKS 2021”.

Istim povodom u ponedeljak će u prostorijama ovog nacionalnog organa biti održan Okrugli sto “ZAVNOS- historijske okolnosti autonomije Sandžaka”.

Kulturni centar u Novom Pazaru program obeležavanja Dana Sandžaka počinje takođe sutra, u 19.30 sati, otvaranjem likovne izložbe „Jesenji likovni salon“, dok u subotu organizuje tribinu „Živjeti ideju antifašizma“.

U programu nastupa Omladinski hor iz ovog grada, a postioci će biti u prilici da pogledaju izložbu ručnih radova i narodne umetnosti.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

Izvor: Sto Plus

CATEGORIES
Share This