IZ: Tendenciozni i štetni navodi da smo obmanuti

IZ: Tendenciozni i štetni navodi da smo obmanuti

Mešihat Islamske zajednice (IZ) oštro je reagovao na nedavne izjave stranačkih funkcionera u vezi sa navodnom obmanom Islamske zajednice od strane lokalne vlasti u Novom Pazaru kada je reč o restauraciji Altun-alem džamijom. U saopštenju IZ-a ocenjuju takve izjave “neprimerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim”.

Na poslednje održanoj konferenciji za novinare Stranke pravde i pomirenja (SPP), potpredsednik stranke Edin Numanović rekao je da je “indikativno i nepravedno da se republička sredstva za restauraciju Altun-alem džamije uplaćuju u budžet Novog Pazara, a ne Islamskoj zajednici u Srbiji”, dodajući da “veruje da će IZ prepoznati zlonamerne političke tendencije i odbraniti se od njih”.

“Restauracija pomenute džamije teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve to uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čelu sa Islamskom zajednicom”, navodi se u saopštenju.

Iz lokalne samouprave je pre par dana rečeno da je raspisan tender za izbor kompanije koja će izvoditi radove.

Podsećanja radi, sredstva za rekonstrukciju ovog remek dela islamske arhitekture u Srbiji, džamije koja je od 1979. godine pod zaštitom države obezbedili su resorno ministarstvo (56 miliona dinara) i Grad Novi Pazar (11,1 miliona), a sredinom maja ministar Husein Memić i gradonačelnik Nihat Biševac potpisali su sporazum o saradnji sa predsednikom Mešihata IZ u Srbiji, Mevludom Dudićem.

Nakon uspešno odobrenog projekta, usledila je priprema za realizaciju. Ova faza obuhvatala je izradu projekta sanacije i rekonstrukcije džamije, odobrenog od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika. Potom je potpisan Sporazum o saradnji na rekonstrukciji između Islamske zajednice, Ministarstva za turizam i Grada Novog Pazara.

Saopštenje takođe ističe da je Islamska zajednica imala presudan uticaj i uvid u sve aktivnosti vezane za projekat, uključujući izbor kompetentnih izvođača radova. Radovi će biti sprovedeni pod strožim nadzorom više kompetentnih faktora, među kojima su Islamska zajednica i Zavod za zaštitu historijskih spomenika.

Mešihat Islamske zajednice ujedno je pozvao sve bošnjačke političke aktere i pojedince da podrže i doprinesu realizaciji ovog projekta, kao i drugih projekata koji su u toku u različitim mestima. Ovi projekti obuhvataju obnovu džamija, izgradnju medresa i edukativnih centara širom regiona.

CATEGORIES
Share This