GPS uputio poziv BNV-u da organizuje sastanak svih stranaka radi razgovoru o rezoluciji u Srebrenici

GPS uputio poziv BNV-u da organizuje sastanak svih stranaka radi razgovoru o rezoluciji u Srebrenici

Predsednik Građanskog pokreta Sandžaka, Edin Zećirović, uputio je danas poziv Bošnjačkom nacionalnom veću da podrži inicijativu za osudu genocida u Srebrenici i naglasio potrebu za promenom negativnog stava aktuelne vlasti prema usvajanju rezolucije. Iz GPS-a uputili su poziv za hitan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u Sandžaku radi usvajanja rezolucije o genocidu, koja će biti upućena Vladi i Skupštini Republike Srbije.

Iz Građanskog pokreta Sandžaka kažu da uzimajući u obzir dosadašnji negativan i osporavajući stav aktuelne vlasti personifikovane kroz Vladu i Skupštinu Republike Srbije, prema onome što se desilo tokom sprovođenja sistematskog genocida u Srebrenici, smatraju da bi bilo iznimno važno istima uputiti inicijativu i poziv za korigovanje njihovih anticivilizacijskih i antipravnih stavova.

U svetlu svega navedenog, iz Građanskog pokreta Sandžaka uputili su  istovremeno apel, molbu i poziv predsednici Bosnjačkog nacionalnog veća da što hitnije organizuje sastanak političkih predstavnika Bosnjaka u Sandžaku.

“Uvažena predsednice Bošnjačkog nacionalnog veća upućujemo vam istovremeno apel, molbu i poziv da što hitnije uputite poziv i organizujete sastanak svih političkih predstavnika Bošnjaka u Sandžaku na kojem bismo raspravljali i usvojili rezoluciju adresiranu na Vladu i Skupštinu Republike Srbije sa pozivom da zauzmu pozitivan stav i pridruže se velikom broju zemalja u svetu glasajuci u Ujedinjenim Nacijama za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici”, kaže  je u saopštenju Zećirović.

Iz GPS-a smatraju da bi poziv naročito imao smisla pre samog čina glasanja u jednoj od krovnih međunarodnih institucija.

Kako kažu iz ovog pokreta na tom sastanku bi se raspravljalo o usvajanju  rezolucije koja bi bila upućena Vladi i Skupštini Republike Srbije, s pozivom da zauzmu pozitivan stav i pridruže se velikom broju zemalja u svetu glasajući u Ujedinjenim Nacijama za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Građanski pokret Sandžaka smatra da je neophodno iskoristiti istorijski trenutak i izraziti stav o najgorem obliku zločina nad pripadnicima jednog naroda.

“Smatramo da je veoma važno iskoristiti istorijski moment i svrstati se na stranu onih koji, poštujući univerzalna ljudska prava, međunarodni pravni poredak, presude međunarodnih sudova i nesporne historijske činjenice, žele institucionalno izraziti svoj stav o najgorem obliku zločina koji se moze sprovesti nad pripadnicima jednog naroda”, poručio je Zećirović.

Iz GPS-a kažu da istarživanja u proteklih tri decenija pokazuje da je sada pravi trenutak za objektivno sagledavanje genocida počinjenog u Srebrenici.

„Smatramo da je protekli period od tri decenije dovoljan za objektivno, institucionalno i činjenično sagledavanje svih okolnosti koje su dovele do sistematskog čina genocida počinjenog u Srebrenici.“ 

GPS uputio je poziv i za novu stranicu u odnosima između naroda i država, baziranu na pravdi i realnom sagledavanju grešaka iz prošlosti.

Građanski pokret apelovao je na Bošnjačko nacionalno veće da podrži ovu inicijativu te su pozvali i  na aktivno učešće političkih predstavnika Bošnjaka u Sandžaku te poručili da je BNV jedina insistucija koja ima tu moć i kapacitet da okupi sve društveno-političke snage.

“Obzirom da BNV dozivljavamo kao instituciju koja ima kapaciteta sabirati sve drustveno-politicke snage Bošnjaka smatramo da niko nije pozvaniji sprovesti jednu ovakvu inicijativu, te se nadamo da ce ona naići na vašu punu podršku i učešće”, poručio je Zećirović.

 

CATEGORIES
Share This