Dudić: Popis je više od dnevne politike i politikanstva

Dudić: Popis je više od dnevne politike i politikanstva

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocenio je da bi Bošnjaci trebali da se ujedine oko predstojećeg popisa, bez obzira kojoj političkoj opciji da pripadaju.

On je na panel diskusiji “Popis 2022” na Fakuktetu za islamske studije u Novom Pazaru rekao da će trebati strpljenja i izdržljivosti da se očuva islam, bošnjački identitet i bosanski jezik.

„Popis je više od dnevne politike i politikanstva, kojim se neki bave. Ipak, treba da znate da su sve oči u nas uprte, jesmo li za popis ili nismo. Neće biti sve lako, moramo uložiti sve napore da se svi muslimani popišu, naročito trebamo pomoći našim ljudima koji žive u dijaspori“, rekao je Dudić.

On je istakao da Bošnjaci nemaju dilemu da se izjasne da su Bošnjaci, da im je vera islam, a maternji jezik bosanski.

„Sudbina je u našim rukama u značajnoj meri, nemojte nikog drugog da krivite. Ja verujem da u Srbiji ima između 600.000 i 700.000 muslimana, pripadnika islama i da smo drugi po brojnosti, iza Srpske pravoslavne crkve. Iz reda islama najviše je Bošnjaka, preko 200.000“, rekao je Dudić.

Predsednik Matice bošnjačke Jahja Fehratović rekao je da od broja upisanih stanovnika zavise brojna državna izdvajanja za grad, kao i broj zaposlenih u lokalnim i državnim ustanovama.

Istakao je da od brojnosti jedne manjinske zajednice zavisi i koliko novca će biti izdvojeno za njen nacionalni savet.

“Bojkot popisa 2011. godine doprineo je da se promeni slika i odnos prema Bošnjacima. Pre toga bilo je izrazito kršenje volje Bošnjaka, a nakon toga je došlo do uklanjanja svih većih prepreka koje su uticale na iskazivanja našprava. Taj bojkot je doveo do toga da nema više žandarmerije koja ide na naš narod”, rekao je Fehratović.

Ova panel diskusija bila je završnica višednevne manifestacije “Dani bošnjačkog jedinstva”, koje su organizovali Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore, pod pokroviteljstvom IZ u Srbiji.

Izvor:Freemedia

Foto:Freemedia

CATEGORIES
Share This