Doživite mubarek mjesec Ramazan u istanbulskom stilu

Doživite mubarek mjesec Ramazan u istanbulskom stilu

Istanbul, grad u kome se spajaju dva kontinenta, takođe je dom nekim jedinstvenim ramazanskim običajima. Iako je Ramazan, poznat u turskoj kulturi kao „Sultan jedanaest mjeseci“, mjesec saosjećanja, samokontrole, udjeljivanja, odanosti i posta, u Istanbulu se ovaj mubarek mjesec obilježava na jedinstven način. Ramazan ove godine pada između 23. marta i 20. aprila, i posjetioci Istanbula u to vrijeme mogu učestvovati u posebnim ramazanskim običajima i kulturi grada i posmatrati ovaj mubarek mjesec u okruženju gde se ljudi trude da pokažu ljubav, širokogrudost i toleranciju.

Blagodeti ramazana se mogu osjetiti svuda

Istanbul dočekuje ramazan sa zastavama koje slave osmansko naslijeđe razapetim između minareta džamija. Ovi osvetljeni natpisi ističu duhovnu atmosferu ramazana porukama mira, dodajući slikovitost već jedinstvenom pejzažu Istanbula. Još jedna prekrasna ramazanska tradicija kojoj se odaje veliko poštovanje su ramazanski bubnjari. Ovi muzičari šetaju ulicama prije zore, bubnjaju i recituju stihove o ramazanu kako bi probudili ljude za sehur prije ezana (poziv na molitvu) u zoru.

 

Ramazanski post je svakodnevni ritual, koji počinje ezanom u vreme sehura, i završava se večernjom molitvom i zvucima topovske paljbe. Duhovni aspekt posta proteže se do iftara – večernjeg obroka koji prekida post, a koji se služi na obilnim stolovima. Gosti obično iniciraju prekidanje posta gutljajem vode i sa nekoliko maslina ili hurmi, prije nego što nastave sa iftarom.

Dok iftarski stolovi u kućama građana Istanbula odražavaju obilje mjeseca ramazana, gradski kafići i restorani nude bogate menije sa tradicionalnim jelima, uključujući i svježe pečeni ramazanski hljeb koji grad prožima primamljivom mirisom. Postovi koji se prekidaju za zajedničkim iftarskim stolovima na gradskim trgovima naglašavaju važnost jedinstva i dijeljenja. Tokom ramazana, posjetioci mogu da dožive duhovno zadovoljstvo prekida posta na zajedničkom iftaru ili večeraju u nekom od brojnih restorana sa posebnim iftarskim menijima sa raznim osmanskim i turskim jelima. Ramazan je također vrijeme kada na trpeze dolaze određena jela, a vjerovatno najpoznatija poslastica je turski desert „gulač“. Smatra se da je ova delikatna, ali slatka poslastica predak „baklave“, a pravi se od mlijeka, ružine vodice, nara i jedinstvene vrste tijesta.

 

Tradicionalna zabava do suhura

Taravih namaz, koji se obavlja u istanbulskim veličanstvenim džamijama nakon iftara, dodatno jača osjećaje zajedništva, da bi nakon toga uslijedila tradicionalna ramazanska zabava na trgovima širom grada, a posebno u Sultanahmetu, budeći grad i njegove stanovnike. Na gradskim trgovima se organizuju vjerski razgovori, recitali poezije i narodne predstave – muzike, igre i pripovijedanja, dok istovremeno, tradicionalne lutkarske predstave sjenki sa likovima „Karađoz i Hadživat“ zabavljaju kako djecu tako i odrasle.

Duhovno putovanje po mubarek mjestima Istanbula

Još jedan aspekt koji Istanbul čini jedinstvenim tokom ramazana je povezan sa mnogim svetinjama u gradu, od kojih su neke: Džamija Ejup Sultan (Eyüp Sultan Camii), u čijem je haremu ukopan Halid bin Zaid Ebu Ejjub El-Ensarija (Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari), ashab Poslanika Muhammeda, a.s.; mjesto gdje se nalazi mezar Oruč Babe, gdje je otvoren prvi ramazanski post; Brdo Juša (Yuşa), na kojem se vjeruje da se nalazi mezar Poslanika Juše, a.s.; i mezar Jahja efendije. Historijska mjesta kao što su Aja Sofija (Aya Sofya), Plava džamija (Sultan Ahmet) i palata Topkapi su također prikladna mjesta za posjetu tokom ramazana. Hirka-I šerif, odnosno ogrtač Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., se izlaže u džamiji Hirka-i Šerif tokom mjeseca ramazana.

Doživite radost bajrama u Istanbulu

U Istanbulu, prvi dan bajrama, kojim se oprašta od mirnog mjeseca ramazana provedenog u ibadetu, obilježava se bajram-namazom. U Istanbulu tokom bajrama, vidjet ćete stanovnike grada na putu da posjete svoje stare, u elegantnoj odjeći i sa kutijama slatkiša ili peciva za poklon. Nakon što se rođaci ponovo okupe, bajramski praznik se nastavlja u gradskim parkovima. Nudeći historijske znamenitosti, dodir tradicije i sve uz zabavne aktivnosti u duhu ramazana, Istanbul dočekuje svoje goste ovog ramazana.

CATEGORIES
Share This