Dan bošnjačke nacionalne zastve!

Dan bošnjačke nacionalne zastve!

Dan bošnjačke nacionalne zastve se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Da podsetimo da je potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća  Fuad Baćićanin predstavio je na konferenciji za medije  program za obilježavanje 11. maja – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Juče je program obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave započeo  u Prijepolju gdje  je u Muzeju u Prijepolju u 14:00 časova otvorena  izložba sa likovne kolonije „Sjenica 2017“, već u 15:00 časova na platou Ureda Vijeća u Prijepolju svečano je  podignuta  zastava na jarbol u 16:00 časova na platou ispred Doma kulture Prijepolje održaan je 13. Smotra bošnjačkih narodnih igara – SBONI.  Istog dana u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru održana je  promocija prvog kola Edicije „Bošnjaci“ u 18:00 časova.

11. maja obilježavanje Dana zastave započeće Svečanom sjednicom Vijeća na kojoj će poseban gost biti Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda bošnjačkog naroda. On će, nakon sjednice, svečano podići bošnjačku nacionalnu zastavu ispred Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru u 18:30 časova.
Bošnjačko nacionalno vijeće je 16. aprila raspisalo i nagradni konkurs „Moja zastava“ za najbolji likovni rad koji obrađuje temu bošnjačke nacionalne zastave. Konkurs je raspisan u tri kategorije za djecu u predškolskom pripremnom programu, za učenike I i II razreda i učenike III i IV razreda osnovne škole. Otvaranje izložbe radova sa likovnog klonkursa i dodjela nagrada pobjednicima biće 14. maja u 12:00 časova u Bošnjačkom nacionačnom vijeću.
Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Fuad Baćićanin pozvao je javnost da prisustvuje događajima i čestitao svim Bošnjacima Dan zastave.

 

CATEGORIES
Share This