Cena ulja (ne)realna? (video)

Cena ulja (ne)realna? (video)

Građani Novog Pazara kažu da su cene ulja nerealne, te dodaju da u narednom periodu očekuju i porast cene ove osnovne životne namirnice. S druge strane ekonomista Haris Zogić za A1 rekao da se  u narednih nekoliko meseci ne očekuju poskupljenje ulja.

Priprema hrane u dimaćinstvima nezamisliva je bez ulja i dok za litar ulja prošle godine izdvajali nešto više od 100 dinara, sada, najjeftinije ulje u prodaji se može naći po ceni od 180, dok je najčešća cena 190 i 220 dinara.

U razgovoru sa građanima Novog Pazar, za naš portali rekli su da je cena ulja nerealna.

„Ja ne gledam cenu. Kada treba nešto da kupim, cena nije bitna. Ali, normalno da je skupo“, istakla je Novopazarka.

Na naše pitanje, da li veruje da će cena ostati kao što je do sada, ona je rekla, da je to teško pitanje i da ne zna šta je biti kada je u pitanju inflacija.

„Skupo je, 219 dinara je skupo, kazao je jedan od sagovornika.

„Baš je skupo i mislim da će da bude, možda, i preko 300 dinara cena ulja“, naglašava Novopazarka za A1.

„Preskupo je, ali moramo da živimo, zaključili su  sagovornici za naš portal.

Prema rečima stručnjaka cena ulja u narednih nekoliko meseci  neće biti veća od trenutne.

„Radi se o jednoj preventivnoj meri, kako bi se stabilizovalo snabdevanje, odnosno da se stabilizuje proces proizvodnje ulja. Možda na nekom nivou od šest meseci ova cena ulja ostane ovadkva, dok se ne stabilizuje situacija na globalnom tržištu, odnosno dok ne izađemo iz zime, kaže ekonomista Haris Zogić.

Vlada Srbije odlučila je da maksimalna maloprodajna cena litra jestivog suncokretovog ulja ne sme biti viša od 219,99 dinara.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This