BNV uputilo pismo Memiću da se hitno obustave radove na Kuli Džephani

BNV uputilo pismo Memiću da se hitno obustave radove na Kuli Džephani

Bošnjačko nacionalno veće uputilo je zahtev Ministarstvu za turizam i omladinu za hitno obustavljanje radova na rekonstrukciji kule Džephane u Novom Pazaru.

Prema saopštenju koje je predsednik Komisije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka, Admir Marovac, uputio ministru Huseinu Memiću, projektna rekonstrukcija kule izazvala je veliko negodovanje među građanima zbog nezadovoljstva ponuđenim izgledom buduće kule.

BNV je više puta isticalo da predloženi dizajn rekonstruisane kule Džephane odstupa od tradicionalnog arhitektonskog stila bošnjačkog naroda i narušava kulturno-historijsko naslijeđe Bošnjaka u Novom Pazaru.

“Kula, poznata iz brojnih fotografija i filmova, predstavlja važan simbol bošnjačke kulture, a Vijeće smatra da će njenim novim izgledom izgubiti autentičnost”, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici BNV-a tvrde da investitor nije ispoštovao zakonske procedure i regulative predviđene Zakonom o kulturnim dobrima Republike Srbije kao i da su u više navrata organizovali posete nadležnih tela iz Republike Srbije koje su svojim izveštajima utvrdile nepravilnosti u projektu.

U saopštenju se navodi i to da je BNV uputilo nekoliko zahteva gradskim vlastima i Ministarstvu, tražeći da se radovi na rekonstrukciji kule odmah zaustave. Veće insistira na tome da se nikakvi radovi koji su suprotni njihovom mišljenju ne mogu poduzeti, jer bi to predstavljalo kršenje kolektivnih i individualnih prava bošnjačke zajednice zagarantovanih zakonom i Ustavom Srbije.

U pismu ministru Memiću, Veće naglašava potrebu za sazivanjem stručne i javne rasprave prije nastavka radova. Predlažu da se svi relevantni subjekti i stručnjaci uključe u diskusiju kako bi se postigao konsenzus oko budućeg izgleda kule Džephane.

BNV je uputilo apel ministru Memiću da razmotri ozbiljnost situacije i poduzme potrebne korake kako bi se zaštitilo kulturno-historijsko naslijeđe Bošnjaka. U suprotnom, upozoravaju na moguće negativne posledice po etnički i verski balans u zajednici.

Očekuje se da će se u narednom periodu održati javne rasprave i konsultacije kako bi se našlo zadovoljavajuće rešenje za sve strane.

CATEGORIES
Share This