BNV bogatim programom obilježava Dan bošnjačke nacionalne zastave

BNV bogatim programom obilježava Dan bošnjačke nacionalne zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nizom aktivnosti i prigodnim programom obilježiće i ove godine 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Događaje tim povodom BNV će organizovati u Prijepolju i Novom Pazaru. Kako je najvaljeno, svečanoj sjednici Vijeća u Novom Pazaru prisustvovaće član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Program obilježavanja jednog od najznačajnijih bošnjačkih praznika, ustanovljenog na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, počinje u Prijepolju, gde je početkom godine otvoren Ured BNV. Planiran je niz aktivnosti u toj sandžačkoj opštini. Brojne manifestacije paralelno, ali i na sam praznik organizovaće se i u Novom Pazaru.

“Svečana sjednica BNV biće održana u 18.30 sati u subotu, 11. maja, na kojoj će poseban gost biti Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda bošnjačkog naroda. On će, nakon sednice, svečano podići bošnjačku zastavu ispred Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru“, rekao je potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Fuad Baćićanin.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka, a tradicionalno se kao neradni dan obilježava od 2005. godine.

CATEGORIES
Share This