Aerodrom Morava kod Kraljeva otvoren za civilne letove

Aerodrom Morava kod Kraljeva otvoren za civilne letove

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj „Morava“ kod Kraljeva otvoren je za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Svečanosti prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Slavica Đukić-Dejanović, Jadranka Joksimović, Zoran Đorđević, Zlatibor Ločar, Milan Krkobabić, predsednica skupštine Maja Gojković.

Na otvaranju aerodroma prisustvovali su i građani.

Vojni aerodrom kod Kraljeva (Lađevci) izgrađen je 1967. godine, a prva jedinica na tom objektu bila je 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.

Na taj aerodrom je oktobra 2011. godine sleteo prvi putnički avion tipa ATR u kome se nalazio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić dok je Dragan Šutanovac, koji je tada obavljao funkciju ministra odbrane, izjavio da će „Morava“ biti spremna za redovan putnički saobraćaj od proleća 2012. godine.

Mihajlović: Nove investicije i brži razvoj

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna na to što je Srbija, posle beogradskog i niškog, dobila treći međunarodni aerodrom.

„Aerodrom Morava, zajedno sa Moravskim koridorom koji krećemo da gradimo ove godine, omogućiće nove investicije, brži razvoj i kvalitetniji život za oko 500.000 ljudi koji žive u delu centralne Srbije, izmedu Čačka i Кruševca“, rekla je Mihajlović posle svečanosti na aerodromu u Lađevcima.

Ona je najavila da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u aerodrom „Morava“, koji „ima potencijal da postane ozbiljan aerodrom za kargo saobraćaj u regionu“, a ulagaće i u druge manje aerodrome, pre svega u niški „Konstantin Veliki“.

„Možemo da budemo ponosni na ono što smo uradili u poslednje četiri godine u oblasti infrastrukture, a posebno u vazdušnom saobraćaju, tokom kojih je beogradski aerodrom postao najbrže rastući aerodrom u regionu, a niški aerodrom je podignut do nivoa da je postao značajan u širem okruženju, sa više od 351.000 putnika u 2018, u poređenju sa svega oko 1.300 putnika u 2014. godini“, navodi Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je naglasila da nove fabrike, smanjenje nezaposlenosti i rast BDP, koji su ostvareni prethodnih nekoliko godina, govore da je bila ispravna odluka u 2014. da se ulaganje u infrastrukturu postavi kao prioritet Vlade.

„Novi auto-putevi koje počinjemo da gradimo ove godine, pruge koje obnavljamo i gradimo, ulaganja u aerodrome i vodni saobraćaj govore da će infrastruktura i građevinarstvo biti pokretač razvoja Srbije i u narednim godinama“, kazala je Mihajlović.

 

N1

CATEGORIES
Share This